Killswitch Engage i kraj srcobolje, part 2

  583

  Killswitch Engage

  Beyond the Flames

  Datum izdanja: 25.11.2016.

  Izdavač: Roadrunner Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. No End In Sight
  2. Life to Lifeless
  3. Always
  4. In Due Time
  5. My Curse
  6. The End of Heartache

  Svatko tko se ne kune u šesnaest gazilijuna gigabajta mp3-eva koje imam na eksternom hardu, sa sjetom i nostalgijom se sjeća vremena kada su bendovi pored svojih albuma, redovito izbacivali nekakve home videe koje nisi mogao samo tako naći, a kada si ih i našao, bilo je to na frendovoj odvratnoj video kazeti.

  Nije tajna ni veliko otkriće da pričam o Panterinim remek-djelima u kojima si ih mogao upoznati kroz sve – od video spotova do snimki s turneje na kojima su na vrhuncu ili na dnu. Danas bendovi o tome svoje fanove izvještavaju na dnevnoj bazi – YouTube kanalima, Faceboocima, Instagramovima i Twitterima. Baš zato mi je drago što se jedan od mojihi omiljenih modernih bendova uspio suzdržati i svoju uvjerljivo najzanimljiviju priču ispričati na jedan relativno old school način. Kažem ‘relativno’ jer sam morao od frenda posuđivati blue-ray player da bih pogledao drugi home video od Killswitch Engage – “Beyond the Flames”.Naizgled to može biti home video s malo live snimki (što na CD-u, što na blue-rayu), ali to bolje da odmah iskritiziram i kažem da mi je teško vjerovati da na komad plastike nisu uspjeli zapisati ono što uživo redovito zvuči nenadjebivo! Ali u stvari je to jedan presjek benda ispričan kroz prizmu jednog nesvakidašnjeg povratka i međuljudskih odnosa likova koje zna cijeli metal pokret, ali koji definitivno znaju što znači biti – običan čovjek.

  Priča seže skroz u vrijeme kada je Mike (najstariji u bendu i onaj koji brije na dizajn, tetovaže i internet) nakon godina i godina na sceni, zamijetio bubnjara(?!) Adam D-a kojeg je zajedno s Joelom oteo lokalnom bendu i složio tadašnju inačicu KSE. Labilni Jesse je uletio u bend, preživio početno doba, ali se i strovalio pod pritiskom Roadrunner vremena i otišao iz benda. Bez objave, bez najave, bez obrazloženja i s “legitimnim planovima da odseli u Afriku i postane propovjednik”. “Bože, kako sam ja bio loša osoba tada!” priznaje Jesse, kojem je osim Instagrama bijeg od stvarnosti i – kuhanje.

  Muziku podržava

  Howardovo vrijeme više je obilježeno dolaskom njegovog bubnjara (u slobodno vrijeme i golfera) koji je dolazak u KSE doživio kao da fan Metallice uleti umjesto Larsa. Čovjek danas osim savršeno odrađivanih koncerata, veselje predstavlja baseball i stranica teksta o apsolutno svakom njihovom koncertu.

  Joel i kada ne svira gitaru u KSE, svira gitaru, ali u nešto drugačijim žanrovima i stilovima, a Adam nas je počastio znanjem o craft pivama i ispovijesti o periodu kada je imao ogromnih problemima s leđima – tada je nastao projekt Times of Grace koji je raspirio vatru Jeeseovog povratka u bend.

  A to ipak nije prošlo baš onako glatko i logično kao što smo mi mislili. Iako, budimo realni – zamislite da je on došao na audiciju, a da su oni zbilja odabrali nekog trećeg… Jesse je tada bio podosta dobar barmen negdje diljem Manhattana (ok, imao je par bendova koje sam pratio, ali nekako mi se čini da ipak ništa od toga), nekako se mirio s ‘prosječnim životom’ i poziv KSE činio se kao šansa za uskrsnuće. I u bendu su ga pitali “što se sada promijenilo i čime garantiraš da nas opet nećeš onako zajebati?!”, a svoje obećanje za sada sasvim dobro održava.

  Bruce Dickinson se svojevremeno vratio u Maidene, a metalcore svijet sigurno je svršavao od sreće kada je “Alive or Just Breathing” postava (minus bubnjar) 8.2.2012. objavila onu legendarnu nasmijanu fotku.

  Osim što sam prvi puta doma gledao tu savršenu blue-ray sliku na svom nesavršenom televizoru, uvjerio sam se da Killswitch Engage s razlogom ima tu kemiju na koju su se svi više puta pozivali tijekom snimanja ovih kadrova. “Mi smo svi obitelj i cijela naša ekipa na turnejama su naši frendovi! I to se vidi. To je Killswitch Engage!”

  Muziku podržava