Kathryn Joseph: Ravnoteža u buđenju

  162

  Kathryn Joseph

  From When I Wake the Want Is

  Datum izdanja: 10.08.2018.

  Izdavač: Rock Action

  Žanr: Alternative, Eksperimental

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. IIII
  2. From When I Wake the Want Is
  3. And You Survived
  4. Tell My Lover
  5. And It Will Lick You Clean
  6. There Is No God But You
  7. Safe
  8. We Have Been Loved By Our Mothers
  9. Mouths Full Of Blood
  10. Mountain
  11. Weight
  12. ^^

  Svojim drugim albumom, “From When I Wake the Want Is”, Kathryn Joseph, glazbenica iz Škotske, prekinula je dugogodišnji previd glazbene scene na njeno postojanje, iako je debitantski “Bones You’ve Thrown Me And Blood I’ve Spilled” (2015.) ukazao na glazbeni i kantautorski talent, neobičan vokal i slojevitost tekstova te je bio nagrađen za najbolji album godine (Scottish Album of The Year Award). Aktualni album producirao je Marcus Mackay, vlasnik The Diving Bell etikete. Pored Joseph, surađivao je i s bendovima Frightened Rabbit, Snow Patrol, The Zephyrs i drugima. Kathryn Joseph, pored vlastita dva albuma, snimila je i album “Conflast” s navedenim Mackayjom i Jamesom Grahamom iz benda The Twilight Sad kao projekt  Out Lines. “From When I Wake the Want Is” izišao je na etiketi Rock Action, osnivači koje su Mogwai. Uz aktualni album uslijedit će i solo turneja kojoj bi odskočna daska mogao biti nastup na The Cure 40th Anniversary Show u Hyde Parku u srpnju.

  Neminovne usporedbe nadaju se preslušavanjem albuma, kao i u tekstovima glazbenih kritičara koji postavljaju Kathryn Joseph uz bok Joanne Newsom, Tori Amos, Antonyja Hegartyja… Joseph je u liniji s navedenim imenima, ne samo zbog specifičnoga korištenja vokala kao tjelesno-duševne ekspresije, nego i zbog izražene emotivne ogoljenosti u izvedbi pjesama. Vokal shvaćen kao pokret i ples, odnosno ekspresivnost cjelokupnog iskustva ovaj album dovode na razinu u kojoj je zvuk ujedno i dodir i pokret, drugim riječima, ovaj album nije zamišljen samo da se sluša jer prvim taktovima asocira na kazališnu ili plesnu izvedbu, na prostor u kojem nije važno samo uho, nego potpuna tjelesna involviranost. Album sadrži dvanaest pjesama, s time da su nazivi prve i zadnje simboli. Uvodna “IIII” počinje laganim klavirom a zatim prigušenim glasom  ̶  šaputanjem Joseph izgovara nazive deset pjesama albuma kako slijede jedna za drugom, da bi album zatvorila numera “^^”.

  Muziku podržava

  Logika je ovako koncipiranog albuma da prva pjesma referira na dob koju je imala tada četverogodišnja kći Kathryn Joseph čiji glas čujemo u zadnjoj pjesmi. Otvaranje i zatvaranje simbolima omeđuje ostale pjesme, no ne zatvara granicu, odnosno album. Prije bi se reklo da čini most od jednog iskustva, osjećaja, doživljaja do drugog i, na kraju krajeva, od prvog do drugog albuma. Prijelaz je to do buđenja, traženja i pronalaženja mjesta, odnosno nade da će mjesto postojati i kada napokon dođe do buđenja. Uvod u priču s laganim perkusijama i sve izraženijim klavirom do kraja albuma usklađeni su s vokalom koji pleše, dodiruje, drhti, jeca, buni se, no ostaje umjeren i uravnotežen unatoč silini i snazi emocija i doživljaja.

  Kontrola vokala podsjeća na kombinaciju Meredith Monk, Tori Amos i Björk. Balansiranje na rubu senzualnosti, krhkosti i nježnosti s jedne strane te grubost, krik, podrhtavanje, seksualni motivi u tekstovima, opscenost i jednostavnost, hladnoća i toplina ujedno, tijelo su ovoga albuma. Završna pjesma uz riječi koje izgovara kći zatvaraju album upućivanjem na nešto novo, na rađanje, buđenje, ravnotežu, obnavljanje te, na kraju, izrastanje u nešto novo i različito što nastaje svakim novim pokušajem, pokretom i djelovanjem. Intimnost albuma “From When I Wake the Want Is”, ogoljenost u izvedbi i vokal koji pleše, izrazita karnalnost i ekspresivnost za Kathryn Joseph iskorak su iz malene škotske glazbene scene, a onda i skandinavske (kada je radila na prvom albumu bila je odbijena od strane jedne diskografske kuće uz riječi “već imamo Stinu Nordenstam”). S vremenom današnje će usporedbe blijedjeti, a eventualni sljedeći album pokazati glazbenu snagu Kathryn Joseph.

  Muziku podržava