Larkin Grimm: Katarza nakon jurnjave za iluzijom

  338

  Larkin Grimm

  Chasing an Illusion

  Datum izdanja: 16.06.2017.

  Izdavač: Northern Spy Records

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ah Love is Oceanic Pleasure
  2. Beautifully Alone
  3. Fear Transforms Into Love ​(Journey in Turiyasangitananda)
  4. I Don’t Believe You
  5. On the Floor
  6. A Perfect World
  7. Keeping You Alive
  8. Chasing an Illusion

  Na svom četvrtom albumu “Chasing an Illusion” Larkin Grimm obračunava se sa svojim demonima iz prošlosti transformirajući bol u pozitivnu poruku majčinske ljubavi. Nerođena kćer kojoj Larkin pjeva zapravo je ona sama, iznova rođena ili preporođena te spremna na prihvaćanje i istine i iluzije. Jurnjava za iluzijom ili jurnjava za istinom i kako ih razlikovati? Za Larkin je stvar osobne slobode da se izabere put kojim se želi ići i zato je ovaj album katarzičan i oslobađajući za njenu privatnu i glazbenu personu. Eksperimentalni folk kojim je obilježena njezina glazba tako je na “Chasing an Illusion” došao do svoga punog značenja jer šarolikost i raznovrsnost ovoga izdanja logična su posljedica potrage i obračuna na privatnom planu koje je glazbenica prošla.

  Album je posveta Ornetteu Colemanu koji je, prema njezinim riječima, Larkin naučio svirati bez straha te Alice Coltrane koja ju je naučila liječiti gubitak kroz glazbu. Ispraćaj Ornettea Colemana bio je ključni okidač za nastanak ovoga albuma, no na njemu nema tragičnih i mračnih tonova. Gubitak je preobražen u prozračnu glazbu, laganu i neopterećenu viškovima. Bogatstvo instrumenata (harfa, truba, klarinet, flauta, violina, sintisajzer itd.) stvara zvučnu kulisu koja je masivna i intenzivna, no ne i teška. Upravo svjetlina ovih instrumenata daje prozačnost i svježinu albumu. Na basu gostuje Tony Visconti, što daje posebnu čar cijeloj priči, pogotovo na numeri “On the Floor”, koja je i tekstualno i zvukovno najintenzivnija jer je zapravo i uglazbljena naslovnica albuma žene na podu kao simbol nemoći i umora.

  Muziku podržava

  “Ah Love Is Oceanic Pleasure” otvara album s morskim zvukovima i tonovima jer Larkin kao da želi odmah na početku pokazati da se radi o pročišćenju i oslobađanju. Čak je i vokal, za razliku od prijašnjih albuma, puno smireniji i prirodniji, bez mnogo eksperimentiranja i poigravanja. Numera zvuči kao zazivanje ljubavi i prirode, odnosno himna istima. Ova priča nastavlja se na “Fear Transforms Into Love ​(Journey in Turiyasangitananda)”, na kojoj truba i saksofon daju jazzy ugođaj, u nekim momentima numera čak odaje dojam world musica.

  Prvi je single bila “I Don’t Believe You”, pjesma koja najviše nalikuje starijim stvarima pa stoga i ne čudi da je najuspjelija. Ona je jednako katarzična i transformativna s vokalom u kojem se osjete razočaranje i očaj ali i snaga.

  “Keeping You Alive” najviše je eksperimentalna i služi kao direktna poruka kćeri kojoj se Larkin obraća na cijelom albumu. Naslovna numera zatvara albumu i ne ostavlja prostora sumnji da se Larkin Grimm ovim izdanjem izliječila te da jurnjava za iluzijom ponekad dovede do istine.

   

  Muziku podržava