Kako treba sastaviti kompilaciju?

  1181

  Sonny Rollins

  Rollins

  Datum izdanja: 04.10.2007.

  Izdavač: Prestige / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. St. Thomas
  2. Strode Rode
  3. The Way You Look Tonight
  4. Tenor Madness
  5. Paradox
  6. Valse Hot
  7. Solid
  8. Count Your Blessings
  9. Mambo Bounce
  10. Newk’s Fadeaway
  11. With a Song in My Heart
  12. No Moe
  13. When Your Lover Has Gone

  Nemojte se začuditi ako kupite ovaj disk, donesete ga kući i shvatite da vam ga stric ima u LP-formatu: riječ je o reizdanju originalnog vinila iz 1972. godine, što je onomad nastao kao pokušaj da se popuni vakum nastao Rollinsovim potpunim glazbenim povlačenjem u periodu 1966.-1972.

  Pritom se, doduše, ne bi moglo kazati da se radilo o velikom iznenađenju, obzirom da je kolos saksofona sličnu bravuru izveo i prije, doduše u bitno kraćem razdoblju, na prijelazu pedesetih u šezdesete.

  Vremenska distanca od lijepih 35-i-sitno godina od izvornog izdanja svakako je dobar lakmus za glazbene, a posebno kompilacijske dosege. Iako ovakvi diskovi s punim pravom bude sumnjičavost glede adekvatnosti odabira – za što je dobar primjer žalosno jednoobrazna kompilacija Hadenovog “Quartet West“, koja se pokazuje gotovo tematskom, a lažno predstavlja kao posve reprezentativna – “Rollins” spada u one rijetke albume sabranih djela koji na mnogo toga ukazuju i pomažu stvoriti solidan pretpregled (dijela) ostavštine Sonnya Rollinsa.

  Na disku se nalazi ukupno 13 skladbi što ih je Rollins snimio za Prestige u razdoblju 1951. – 1956. godine, bilo kao vođa sastava ili tek član benda. Jasno je, dakle, da Rollinsova glazbena uloga nije bila osnovni kriterij pri odabiru glazbe za ovo izdanje, već prije imena s kojima je ta ista glazba snimljena. A ona su, kao i glazbeni rezultati, sasvim impresivna.

  Muziku podržava

  Teško se, naime, prisjetiti koja je jazz-kompilacija u posljednje vrijeme imala tako dobro otvaranje kao “Rollins”, pa još i s ovakvom postavom! Fenomenalni “St. Thomas” iz 1956. (kojeg će se ljubitelji domaće glazbe možda prisjetiti po izvrsnoj izvedbi Georgea Makinta i “Cubisma” s njihova presudnog albuma “Viva la Habana”) te još intrigantniji “Strode Rode” s Maxom Roachem na bubnjevima i Tommyem Flanaganom za klavirom, nakon kojih slijedi prelijepa “The Way You Look Tonight” – istinski zgoditak, ne samo zbog toga što je Rollins ovdje zabilježen na jednom od svojih solističkih maksimuma, već i zbog toga što je riječ o jedinoj njegovoj snimci s kvartetom Theloniousa Monka.

  Kada se na ovu skladbu međutim nadoveže i tako (istinski) ‘kolosalna’ snimka kao što je “Tenor Madness” s Coltraneom, Chambersom, Joeom Jonesom i Garlandom – postaje neupitno da je posao obavljen izvrsno, a da slušatelj već lagano cupka u kotlu iskrenosti i energije što su ga zakuhavali Rollinsovi sastavi tog vremena, s tako karakterističnim tonom njegova tenor saksofona.

  Lik koji uz Rollinsa najviše obilježava ovaj složenac radova ipak je Max Roach, obzirom da se u raznim kombinacijama pojavljuje u čak pet skladbi – veoma zanimljivom, za nijansu apstraktnijem hard-bopu “Paradox“, te s kvintetom koji je snimio odličan album “Plus Four” iz 1956.

  Još kad se ubroji da su na disk uvrštene i tri skladbe s Rollinsova debija kao vođe (Sonny Rollins Quartet, s Artom Blakeyem, Kennyem Drewom i Percyem Heathom, iz 1951.) i jedina prigoda u kojoj se Sonny sastao s Modern Jazz Quartetom i to kao vođa sastava – pri čemu je ovdje uvrštena i možda najbolja autorska skladba s istoimene ploče, energetski ‘prepunjena’ “No Moe” – kristalno je jasno kako ovaj disk ispunjava temeljnu zadaću svih kompilacija: ne samo ponuditi pregled djela nekog autora, već i pobuditi istinski interes za cjelokupan rad kod manje upućenih slušatelja.

  Taj efekt, čini se, ne bi nikako smio izostati, obzirom da je zbroj glazbe izvrstan, a glazbeno razdoblje pokriva tek jedanaestinu Rollinsova trajanja na sceni – što je ujedno i jedini osjetniji minus kojeg u čitavoj priči možemo pronaći.

  Muziku podržava