Kako glazbom mijenjati svijet znaju And The Kid

  1290

  And The Kid

  Grand Mal

  Datum izdanja: 30.03.2015.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Revolution At Home
  2. Compassion is Gone
  3. The Western World
  4. Bad Things In, Good Things Out
  5. Unemployed, Yet Still Busy
  6. I’m Not Like You
  7. Bum Night
  8. Can You Feel Anything These Days
  9. Half Human/Half Happy
  10. Oppression

  Nakon hvaljenog “Factories“, And The Kid se vraćaju s još jednim kvalitetnim izdanjem – “Grand Mal“.

  I dosad su pjevali i pisali o socijalnoj problematici, osjetljivosti na radnička pitanja, revoluciji i pobjedi nad nepravdom.Tako je i na novom albumu: društveno angažirane stvari čine srž albuma i kroz njega se proteže taj senzibilitet o modernom društvu i njegovim problemima. Nije bitno govoriti gdje su smješteni na političkom kompasu jer se u njihovim pjesmama mogu mnogi pronaći i uvidjeti kako se kroz glazbu najbolje artikuliraju bolne točke našeg društva te kako se mogu detektirati nedostaci političkog sustava.Zanimljivo je kako se socijalna tematika može dobro suživjeti s alternativnom glazbom, čemu smo već svjedočili, no kod And The Kid je to u samom fokusu glazbenog izričaja. Svega tu ima; problem nezaposlenosti, alijenacije, usamljenosti, revolucije, zapada i traženja smisla u ovakvom društvu. Tekstovi jasno ukazuju na to da su dečki svjesni situacije u kojoj se nalaze te da ih nije strah o tome pisati i pjevati. Angažiranost je zasigurno prvi koncept koji vam padne na pamet pri preslušavanju albuma.

  Zvuk je ostao jednak, to je indie rock s alternativnom matricom, no ovaj album više naginje rock zvuku. Gitare su dinamičnije i ekspresivnije, a vokal je izraženiji. Možemo reći da su za razliku od prijašnjeg, na ovom albumu inzistirali na gitarama. Ima tu laganijih stvari i onih malo žešćih, no ritam je konzistentan i ne postoji pjesma koja bi stršila izvan tog zamišljenog koncepta.

  Muziku podržava

  Album otvara “Revolution At Home“, gotovo himnična stvar sa zanimljivim tekstom i referencom na nespremnost na suočenje s problemima i da se iznađe stav pred društvom. Upečatljive orkestracije i riffovi uljepšavaju ovu pjesmu i čine je jednom od boljih na albumu.

  No, ako bismo trebali izdvojiti najljepšu to bi bila “Bum Night“, predivna balada koja je vokalno ispjevana bez greške. Počinje prilično lagano da bi se onda transformirala u eklektičan refren. I ona je tekstualno zrela i promišljena, kao i “Compassion is Gone“, malo iskričavija i veselija stvar, jedna od rijetkih takvog tona, ali najviše nosi taj alternativni zvuk, ostale su više akustičnije i naginju folk zvuku.

  Can You Fell Anything These Days” je još jedna folk numera s emotivnim tekstom koji pogađa ravno u glavu: “And god is not existing…“.

  Ovaj album svakako navodi na razmišljanje i zapitate se što možete učiniti da popravite sredinu u kojoj živite. Glazba je najbolji medij za izražavanje stavova i u sebi nosi moć da mijenja stvari. A And The Kid to vrlo dobro znaju. Ima jako malo slabih stvari i kao cjelina je album jedno jako dobro ostvarenje nakon kojeg poželite pisati pjesme i mijenjati svijet.

  Muziku podržava