Kaiser Chiefsi više ne znaju što bi sa sobom

  809

  Kaiser Chiefs

  Stay Together

  Datum izdanja: 07.10.2016.

  Izdavač: Caroline / Universal Music

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. We Stay Together
  2. Hole In My Soul
  3. Parachute
  4. Good Clean Fun
  5. Why Do You Do It To Me?
  6. Indoor Firework
  7. Press Rewind
  8. Happen In A Heartbeat
  9. High Society
  10. Sunday Morning
  11. Still Waiting

  Kaiser Chiefs su nekad bili poprilično dobar bend koji je ‘razvalio sva vrata’ svojim prvijencem i činilo se da su bendovi tipa The Killers, Franz Ferdinand i srodni dobili jakog konkurenta koji bi im mogao pomrstiti mnoge planove.

  Vrijeme je pokazalo da su Kaiser Chiefs ćorak koji je uspio složiti jedan i pol album u karijeri… A “Stay Together” im je već šesti album u karijeri!Mnogi bi se mogli zapitati gdje je nastao problem i gdje je nestao bend koji je nekoć lakoćom zakucavao hitove poput “I Predict a Riot”, “Everyday I Love You Less and Less” i “Ruby”. Kreativa je škakljiva stvar i kad odjednom postaneš veliki, trebaš imati snage i znanja održati tu situaciju.Jasno je da Kaiser Chiefsi to nisu znali, a niti mogli. Nakon prvog albuma i hita “Ruby”, počeli su vrludati pustopoljinama synth glazbe ne znajući je iskoristiti kao što su uspjeli to napraviti na prvijencu. Mješavina britpopa i synthova se činila kao dobitna kombinacija, ali da je tako lako raditi dobru i hitoidnu glazbu, svi bi bili velike zvijezde.Malo paradoksalno, u cijelu priču se ubacila i britanska inačica The Voice gdje je frontmen Ricky bio jedan od mentoria. Kad vidimo da su u tom trenutku Kaiser Chiefsi bili na dnu (ili jako blizu tog), jasno je bilo da je to jedini način da se bend nekako spasi iz mulja u kojem je zapeo.

  Ironično bi mogli komentirati da je pomalo smiješno da Ricky nekog uči pjevati jer nikad nije bio odličan vokal, a i glas mu je često pucao na koncertima, ali to je vjerojatno taj britanski humor kojeg mnogi ne kuže. Vjerojatno prosječan pjevač prosječnog benda u propadanju ima što naučiti mlade pjevačke snage.

  Muziku podržava

  Da je jedino to paralela s The Voiceom, bilo bi još koliko toliko normalna slika, ali novi album “Stay Together” pokazuje da Kaiser Chiefsi više ne znaju što bi sa sobom. Od nekad potencijalog indie rock benda postali su karikature koje se nadaju da će laganim pop-dance pjesmicama doći do publike koja gleda The Voice.

  “Stay Together” je neslušljiv album i spada u rang posljednjeg albuma Coldplaya s napomenom da je ovo još i gore. Ako su nekad imali nit za melodiju i prije svega refren (prvi album i pola drugog albuma su nosili veliki i pijevni refreni), danas toga nema. Niti producentski zahvati ove pjesme nisu mogli spasiti.

  S druge strane, sličan potez ove godine su napravili i Peter Bjorn & John. Dok je i njihov album lagano skrenuo u ‘prelake note’, oni su uspjeli održati korijen pjesama dobrim, pa nekoliko takvih plesnijih pjesama i imaju nekog smisla, za razliku od Kaiser Chiefsa čija je današnja glazba u rangu Justina Biebera i Miley Cyrus. Štoviše, glazba ovih teen zvijezdica je melem za uši naspram ovog što su Kaiser Chiefsi učinili s “Stay Together”.

  Prošli “Education, Education, Education & War” izgledao je kao da bi se Kaiser Chiefsi mogli vratiti u žižu glazbene scene jer album nije bio loš, ali nije imao niti hitova, iako je “Coming Home” učinila svoje. Dečki su željni ponovno velikih stvari, a jasno je da se danas pop/dance glazba najbolje prodaje, pa su zaključili da je najbolje ‘prodati dušu vragu’ za još pet minuta slave.

  Tako smo dobili album u kojem nam i sami pričaju da oni samo pišu i snimaju pop muziku (uvodni stihovi skladbe “Press Rewind” – ‘Pop music, this is pop music/We are writing a recording of pop music/This is pop music/This is pop music/We are writing a recording of pop music’). Koga to briga kad želimo dobru glazbu, bez obzira na žanrovske odrednice.

  Uvodna “We Stay Together” ima najviše dodirnih točaka s Coldplayem i onim što oni rade posljednjih godina – dosadna skladba prepuštena producentu da ju pokuša spasiti. Tako je Brian Higgins (inače surađivao s mnogim zvijezdama poput Pet Shop Boys, Sugababes, Girls Aloud, Sophie Ellis-Bextor, Kylie Minogue…) ubacio različite urlike, back vokale, matricu, dodatne klavijature… Moglo bi se reći da je čak i donekle uspio spasiti pjesmu da ona ima nekakvu prođu na radio postajama.

  Već sljedeća “Hole in My Soul” zvuči toliko sterilno da bi pjesmu odbacile i pop izvođačice poput Katy Perry ili Kylie Minogue, a kako dalje album nastavlja, tako dobivamo sve jače beatove i sintetičke melodije koje paraju uši.

  Generalno, ovo nije album za ljetne festivale na kakvim smo ih dosad viđali, a gdje su uglavnom svirali stare hitove, “Stay Together” je album za Ultra generaciju gdje igraju neka druga pravila.

  Kad na albumu ne bi pisalo Kaiser Chiefs, “Stay Together” vjerojatno ne bih niti ubacio u svoju liniju, ali ovako sam ‘morao’… I požalio sam… Nekad sasvim solidan bend se slizao s modernom pop kulturom na najgori način, samo da ponovno dođu do trenutka slave. Zato svaki respekt za bendove koji znaju kad im je istekao ro(c)k trajanja, a ne da blate svoje ime u nedogled. Ovo nisu Kaiser Chiefs, ovo je dance-pop seljančija kojoj bi bilo bolje da je potpisana nekim drugim imenom jer Kaiser Chiefs i danas mnogima dobro odzvanja… Moj bi prijedlog bio Kaiser Farmer, ako već Kaiser mora bit u imenu…

  Muziku podržava