Kada završavaju ’80-e?

  3221

  Scissor Sisters

  Night Work

  Datum izdanja: 25.06.2010.

  Izdavač: Polydor / Universal Music

  Žanr: Electroclash, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Night Work
  2. Whole New Way
  3. Fire With Fire
  4. Any Which Way
  5. Harder You Get
  6. Running Out
  7. Something Like This
  8. Skin This Cat
  9. Skin Tight
  10. Sex & Violence
  11. Nightlife
  12. Invisible Light

  Postoji određeni ciklus koji osigurava povratak nekog tipa glazbe ponovno u modu.

  Nostalgija prema jednom desetljeću i dominantnom tipu glazbe donosi nam ono što doživljavamo već predugo – ’80-e imaju svoj comeback već cijelo pošteno desetljeće i nikako da završe, proklete bile. Naravno, ne govorim o alternativnom rocku Sonic Youth ili R.E.M-a, niti o ranim danima hip-hopa ili proboju thrash metala u mainstream, već o discu, Madonni i synthesizerima.

  Iako se radi o peteročlanom bendu, Scissor Sisters su u osnovi Jake Shears i Ana Matronic čije ćete glasove najčešće čuti (i teško međusobno raspoznavati). Dolaze iz New Yorka, no kao i mnogi američki bendovi, pravu slavu su iskusili tek u Europi, istom kontinentu koji je iznjedrio nogomet, Hitlera i eurodance.

  Dok se taj ogroman utjecaj osamdesetih tolerirao na prošlim albumima, što zbog zaraznih melodija “I Don’t Feel Like Dancin'”, što zbog simpatične Eltonovske “Take Your Mama”, na ovome su ipak pretjerali. Obje navedene pjesme su bile prilično popularne i slušane, zbog čega je bend proglašen novom nadom onog dance-rock-glam spoja koji je tih dana bio popularan.

  Muziku podržava

  Nakon četiri godine pauze i odbacivanja jednog cijelog albuma, konačno izlazi “Night Work“. U doba kada čak i Bono najavljuje klupski album, teško je zamisliti da će jedni Scissor Sisters biti daleko, tako da je novi materijal miljama daleko od starih usporedbi s pretežito rock sastavima poput Electric Sixa.

  I dalje usko povezani s razuzdanom njujorškom klupskom scenom, Scissor Sisters najveći dio inspiracije vuku iz noćnog života svog grada i različitih LGBT klubova i bendova, ono što ne skrivaju niti Lady GaGa ili La Roux. Na liriku nećemo trošiti previše energije, sve je prepuno seksualnih inuenda i aludiranja na noćni život, ništa novo ili uzbudljivo.

  Dok smo na starijim materijalima veselo dočekali gitaru i pokoji riff, kao i klavir i pokoji puhački instrument, “Night Work” je okupirala ritam mašina i synthesizer s velikim utjecajima računalne obrade zvuka, tako da je album prepun jeftinih efekata koje smo htjeli ostaviti u prošlom stoljeću.

  Ipak, neki su ispali simpatični, poput 8-bitnih melodija u “Skin This Cat” ili križanca Pet Shop Boysa i Human Leaguea u “Sex & Violence“. No to je druga polovica albuma, dok je prva uvjerljivo modernija i, u nedostatku boljeg izraza, ‘klupskija’.

  Singl “Fire With Fire” vuče na The Killerse i vjerojatno će ispasti najpopularnija pjesma na albumu, samo zato što je (zarazna) “Whole New Way” nešto prespora za ples, a osim pamtljivosti nema niti jednu drugu kvalitetu.

  Još bih izdvojio “Harder You Get” koja vuče na glam rock u stilu Flock of Seagulls i Ultravoxovu “Running Out”.

  Upravo takav je i cijeli album, samo kolekcija hommagea ili bolje rečeno manjka inspiracije – svaka pjesma je dio kataloga koji služi kao presjek synthpop scene osamdesetih.

  Scissor Sistersi nisu neka iznimka u tom trendu, no Hot Chip, Ladytron i Röyksopp su bar inovativniji i zanimljiviji, dok je slušanje ‘sestara’ kao gledanje loše filmske parodije poput “Epic Movie” ili “Meet the Spartans” – donekle je zanimljivo prepoznavati sve reference, no sveukupni rezultat je nezanimljiv i neinventivan.

  Muziku podržava