Jutro je pametnije od večeri

  2304

  Beck

  Morning Phase

  Datum izdanja: 24.02.2014.

  Izdavač: Capitol Records / Universal Music

  Žanr: Alternative, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Cycle
  2. Morning
  3. Heart Is A Drum
  4. Say Goodbye
  5. Blue Moon
  6. Unforgiven
  7. Wave
  8. Don’t Let It Go
  9. Blackbird Chain
  10. Phase
  11. Turn Away
  12. Country Down
  13. Waking Light

  Socijalni leptirić alternativne pop-muzike se nakon diskografske stanke od 6 godina oglasio atipično tihim, meditativnim i fokusiranim albumom. Da, da, podsjeća na 12. godina stari “Sea Change” album, samo što je “Morning Phase” bolji.

  Naime, Beck je isporučio ploču na kojoj je jednostavno – tužan i razočaran. Nakon uvodne instrumentalne invokacije nazvane “Cycle” u pjesmi “Morning” se prezentira kao emocionalno slomljen supružnik koji traži još jednu šansu da popravi odnos. U narednoj “Heart Is A Drum” se pita “Pain- does it hurt this way?“, a muzička tapiserija kojom pokriva ove nevesele stihove se zove soft rock, s usputnim dašcima psihodelije.

  Iako su se s dotičnim žanrom sprdali razni muzičari nazivajući ga ljigom, na “Morning Phase” je riječ o čovjeku koji ovakvu muziku svira jer mu život znači i jer se uz nju emocionalno oporavlja, u isto vrijeme dajući bremenitost i vjerodostojnost.Dva će faktora, uz moćne pjesme, iskočiti iz ove vrlo kvalitetne ploče: Beckovo pjevanje je sjajno nijansirano i Beckova gitara, koja je kitnjasta i lepršava, ali uvijek u tonu albuma – primjer za to je instrumentalna međuigra u solaži “Blackbird Chain” koja će možda nekog podsjetiti na odsjaj klavirskog intermezza u “In My Life” The Beatlesa dok će usna harmonika i pedal steel gitara u “Country Down” podsjetiti na radove Neila Younga.

  Jak vokal, ekspresivne udaraljke i depresivni synthovi u “Unforgiven” te gotovo jazzistički gudači u “Wave” potcrtat će bespoštednu borbu s emocijama i stoičku prirodu čovjeka koji ih mirno mora podnijeti jer je to sve dio života, a Beck očekuje da će sve to proći.

  Beckovo propitkivanje sebe na “Morning Phase” nije isto kao propitkivanje na ploči “Sea Change”: što je stariji, Beck je zreliji, razumniji i usredotočeniji, to više nije slobodno plutajuća tuga koja lako prelazi u samooptuživanje, “Morning Phase” je album regrupiranja svojih emocionalnih kapaciteta radi, u perspektivi, boljeg vlastitog blagostanja. Sudeći po ovoj ploči, za Becka je jutro pametnije od večeri.

  Muziku podržava