Whitney: Kada jutarnji jam postane odličan debi

  372

  Whitney

  Light Upon the Lake

  Datum izdanja: 03.06.2017.

  Izdavač: Secretly Canadian

  Žanr: Indie Pop, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. No Woman
  2. The Falls
  3. Golden Days
  4. Dave’s Song
  5. Light Upon the Lake
  6. No Matter Where We Go
  7. On My Own
  8. Red Moon
  9. Polly
  10. Follow

  Čikaški bend Whitney izdao je “Light upon the lake” u lipnju 2016. Taj njihov debi izdan za Secretly Canadian osigurao im je brojne nastupe po svijetu, uključujući ovogodišnji na glavnoj pozornici Primavera Sound u Barceloni (gdje sam ih i otkrio).

  Riječ je o glazbenicima okupljenima oko osnivača i kreativne okosnice Maxa Kakaceka (gitara) i Juliena Ehrlicha (vokal i bubnjar, bivši član Unknown Mortal Orchestra). Raspadom Smith Westernsa, dvojica prijatelja pišu tekstove i glazbu za svoj prvijenac, da bi ulaskom u studio postali sekstet, a ubrzo i skupina od sedam.

  Muziku podržava

  “Light upon the lake” je generalno gledano indie rock album s mnogo indie pop i psychedelic pop nota, ali i album nastao pod jakim indie folk utjecajem (“Light upon the lake”, “Red moon”). U tom pogledu album ne nudi ništa novo ni zanimljivo, no zvuči gotovo savršeno – instrumentalno bogat i konceptualno zaokružen, ovaj dugosvirajući album je toplo, jednostavno i ozbiljno izdanje kojem je teško naći manu.

  Iako govori o gubitku voljene osobe, ovo nije težak album za slušanje. Prevladavaju lagane i radosne melodije te gitarski rifovi koji će vam lako ući u uho. Tekstovi su uvijek jasni i misli izravne, poruke koje se prenose su obrabljujuće i optimistične i kad se pjeva o intimnim osjećanjima gubitka nakon prekida ljubavne veze.

  “Golden days” i “Dave’s song” najvrijednije su pjesme s albuma. Mnoštvo orkestriranih, sjajno povezanih instrumenata i gitarističke solaže upotpunjuju sladunjavi muški falset dajući pjesmama sve potrebno da se ‘prave važne’, iako su to sasvim skromne i nenametljive numere.

  “The falls” i “No matter where we go” su catchy, upbeat, ljetni pop komadi koje bi svaka ‘indie duša’ pojačala na najjače, a jedine teže pjesme na albumu su one najosobnije, melankolične “No woman” i “Polly”.

  Deset kratkih pjesama zajedno ne traju duže od pola sata, a imaju toliko toga za ponuditi. Pjesme su doista prekrasne; svaka je veličanstvena i skromna, jednostavna i istovremeno kompleksna. Prva prepreka s kojom bi slušatelj mogao imati problema je vokal koji nije baš najugodniji uhu, ali se odlično uklapa u low-key i vintage prizvuk kakav se njeguje na cijelom albumu (što je jako dobro predstavljeno i grafički na naslovnoj strani knjižice).

  Ono što “Light upon the lake” čini posebnim je što ne daje osjećaj da je pisanju glazbe pristupano s puno pažnje ili kakvim visoko inteligentnim namjerama (kako su to znali raditi Belle & Sebastian, Vampire Weekend ili, na primjer, The xx i noviji Bon Iver) – album zvuči kao analogna snimka jutarnjeg jamminga najboljih prijatelja koji su se našli u istoj životnoj situaciji, savršeno se razumiju, a preostala im je samo njihova glazba te gorko-slatke uspomene.

  Odličan debi Whitney!

  0 Shares
  Muziku podržava