J.R. August: Muzika za dubinsko uranjanje

  798

  J.R. August

  Black Waters

  Datum izdanja: 26.11.2018.

  Izdavač: Bandcamp

  Žanr: Blues, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. MindHeart
  2. Hold Your Horses
  3. When I Wake Up Tomorrow

  Osam mjeseci nakon EP-a “Tales From The Forest” stiglo je peto izdanje intrigantnog J.R. Augusta. Nažalost, ne radi se o najavljivanom LP-u “Dangerous Waters” već o, ako sam dobro shvatio, segmentu onoga što je trebao biti taj dugosvirajući album. EP “Black Waters” sadrži tako tri pjesme koje daju naznaku da je spomenuti album mogao biti ubojito remek-djelo. Već je i materijal s prethodnih EP-a mogao činiti monumentalno izdanje kakvo se na širim kontinentalnim prostorima dugo nije dogodilo, ali nekako se ispostavlja da August tek s “Black Waters” počinje sipati aseve iz rukava. Rekao bih da se ovdje radi o najzrelijem uratku ovog zabočkog sina.

  Stilski, to je otprilike kombinacija EP-a “33” te debitantskog “Change of Seasons”. Transžanrovska je to eskapada utemeljena u hipnotizirajućem klaviru s atmosferom koja surfa na razmeđi gotike i romanticizma. Tekstovi su poetični i mogli bi se iščitavati i bez muzike. Ali, uz predložak blues, soul i ragtime klavira kao i ambicioznih vokalnih harmonizacija, ovdje se radi o monodrami pa i svojevrsnom unutarnjem teatru. Kad zbor prati Augustove glavne vokalne dionice otvara se čitav spektar likova i uloga.

  Muziku podržava

  Vokalno, slobodno se može reći da je “Black Waters” Augustov trijumf. Čovjek očarava i intenzitetom i bojom, ali ovog puta i visinom. Doduše, visoki tonovi pogađaju se falsetom, ali, hej, kako je samo taj falset uvježban! Suvišno je i objašnjavati kako August svojim glasom emociju prenosi jednako funkcionalno kao što hemoglobin prenosi kisik.

  Sve tri pjesme osiguravaju neodoljivo dubinsko uranjanje. Na svu sreću (a i za promjenu), ovdje imamo pojedinca koji u muzici fura furku melodije, a i kompozicija mu sve više postaje jača strana. Jedini nedostatak ovog izdanja je vrijeme trajanja. Radi se tek o nekih petnaest minuta svirke. To je ravno hranjenu na kapaljku. Možda je to zbilja takvo vrijeme u kojem slušatelj gubi fokus nakon dvadeset minuta slušanja muzike (pa mu glazbenik ide niz dlaku), ili je možda takvo vrijeme da glazbenici nemaju sredstava da kvalitetno snime više od dvadeset minuta svirke. Možda je točno i jedno i drugo (ili je posrijedi neki treći faktor), ali također je točno da J.R. August, umjetnik izuzetnog kalibra, unatoč dosadašnjem impresivnom predstavljenom materijalu, iza sebe još uvijek nema monumentalno djelo.

  Muziku podržava