Josipa Lisac: Star(ij)e pjesme, novi akcenti

  780

  Josipa Lisac

  Josipa Lisac from Croatia Records studio… tu u mojoj duši stanuješ…

  Datum izdanja: 10.12.2018.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Jazz, Pop, Rock, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Boginja
  2. O jednoj mladosti
  3. Dok razmišljam o nama
  4. 1000 razloga
  5. Živim po svome
  6. Vjerujem ti sve
  7. Gdje Dunav ljubi nebo
  8. Tebi putujem
  9. Tu
  10. Hir, hir, hir
  11. Danas sam luda
  12. Magla

  Iako dio naslova “Tu u mojoj duši stanuješ” ne bih preporučio nikome (po osobnom ukusu, stereotipan je), pa tako ni Josipi Lisac, postoji smisao da album s ovakvom muzikom ima baš to u svom imenu. Josipa zvuči pomirena sa svime i u isto vrijeme frca od samopouzdanja. Nije samo riječ o tome kako joj je životno i pjevačko iskustvo učinilo uslugu, nego i da svojim glasom dočarava da je blizu svemu što je ikad željela. Ponekad moja labilna duša osjeti kako je, pjevajući na ovom albumu, Lisac bila u području onostranog, pogotovo u pjesmi “Magla” koja zaključuje ovaj neobičan album. To je zbirka njenih ključnih pjesama kroz sve faze karijere – nezaobilazna je “O jednoj mladosti”, kao i velika većina ostatka pjesama, osobno, fali mi “Ave Maria” ili “Janino ludilo”.

  Josipa je u životu zaboravila mnogo više muzike nego što će je mnogi od nas ikad znati i to se na ovom izdanju osjeti. Na ovom glazbenom putovanju Josipu prati kvartet Borna Šercar (udaraljke), Davor Črnigoj (bas), Josip Grah (truba, harmonika) i Toni Starešinić (klavijature). Svaki od njih je doveden s razlogom, da potakne Josipu na umjetnički rast i to uspješno čine. Snimljeno je u jednom danu i to 30.10.2018. u studiju njene matične diskografske kuće Croatia Records. Aranžmani su slični onima kako je te pjesme interpretirala na koncertima, pada mi na pamet sjajan nastup u Lisinskom 10.12.2017., i moram priznati, njen koncert u Lisinskom mi je bio bolji od ovog izdanja.

  Muziku podržava

  Muzičari imaju različite popudbine, ali su se uklopili poput sira u vrhnje. Tiho briljira basist Davor Črnigoj, čije sviranje basa na ovom izdanju slobodno može ući u udžbenike iz bas-gitare i zatvoriti usta svima onima koji smatraju da basisti tijekom svirke misle samo “C-F-G-C-F-G-C-F-G”. Dominantan sentiment je ambijentalni, pjesme se razvijaju polako i dolaze do svog vrhunca, pri čemu takve izvedbe podsjećaju na pristup kakav ima Sade.

  U svakom slučaju, kod Josipe nema padanja u izviđačkoj inspiraciji, a njene se pjesme trebaju čuti i kad se sviraju na ovakav način.

  Muziku podržava