Još jedan nepotreban ‘best of’

  1721

  Megadeth

  Anthology Set The World Afire

  Datum izdanja: 30.09.2008.

  Izdavač: Capitol / Dallas Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mechanix
  2. Rattlehead
  3. Peace Sells
  4. Wake Up Dead
  5. Devils Island
  6. Anarchy In The U.K.
  7. Set The World Afire
  8. Into The Lungs Of Hell
  9. In My Darkest Hour
  10. Holy Wars…The Punishment Due
  11. Tornado Of Souls
  12. Hangar 18
  13. Take No Prisoners
  14. Go To Hell
  15. Sweating Bullets
  16. Crown Of Worms
  17. High Speed Dirt
  1. Skin O’ My Teeth
  2. Ashes In Your Mouth
  3. Breakpoint
  4. Angry Again
  5. Train Of Consequences
  6. Reckoning Day
  7. A Tout Le Monde
  8. The Killing Road
  9. New World Order
  10. Trust
  11. She-Wolf
  12. Insomnia
  13. Prince of Darkness
  14. Kill The King
  15. Dread And The Fugitive Mind
  16. Foreclosure Of A Dream
  17. Symphony Of Destruction
  18. Peace Sells

  Prvo pitanje koje će si mnogi postaviti pogledom na ovo izdanje glasit će koliko, te je li uopće bila potrebna još jedna Megadethova kompilacija? Jedini logičan i ispravan odgovor je kako za ovim nije bilo potrebe, budući da smo posljednjih desetak godina gotovo pa zasipani ‘best of’ izdanjima ovih legendarnih thrashera.

  Valjda je ovo najlakši i najisplativiji način da se bivše izdavačke kuće domognu još nekih svota novaca od bendova koji su za njih snimali svoja, u ovom slučaju, najbolja studijska ostvarenja, no što je previše, previše je. Kažu ljudi, ne valja niti s kruhom.

  Isti je izdavač objavio ne tako davne 2000. godine kompilaciju “Capitol Punishment: The Megadeth Years”, koja je slovila kao posljednje izdanje Megadetha za Capitol Records.

  No unatoč tome, najprije je 2004. godine na tržište izbačen “Hell Wasn’t Built In A Day (The Complete Reissues)”, pa 2005. i “Greatest Hits: Back To The Start“, od opet istog izdavača.

  Muziku podržava

  Razlika je u tome što su u drugoimenovanom izdanju pjesme birane putem službene stranice benda od strane fanova koji su tako dobili priliku da sami kreiraju kompilaciju najboljih pjesama svog omiljenog benda. Plus toga, našao se uz njega i bonus DVD s koncertom, pa je ipak bio malo smisleniji, ne i opravdaniji.

  No, ni tu nije bio kraj ovakvim izdanjima jer je 2007. godine, također od strane Capitol Recordsa, objavljen zaista bogat box set, sastavljen od 4 CD-a i DVD-a “Warchest”, a da ne zaboravimo i na razdoblje Megadetha u Sanctuary Recordsu, pobrinuo se “Still Alive…And Well?” 2002. godine. Svaka čast bendu, ugledu, sjajnim albumima, pjesmama, ali to već stvarno spada u pretjerivanje kojemu se ne vidi kraj.

  Naziv najnovije kompilacije je “Anthology: Set The World AFire“, sastoji se od 2 CD-a, na kojima se nalazi ukupno 35 pjesama. One su iz širokog razdoblja djelovanja benda, odnosno od kultnog debi izdanja “Killing Is My Business…And Business Is Good” (1985.), pa sve do već spomenute kompilacije “Capitol Punishment: The Megadeth Years”, s koje su ‘otete’ “Kill The King” i “Dread And Fugitive Mind“.

  A od već standardnih klasika Megadetha koji se pojavljuju na svim, pa tako i na ovom izdanju, izdvajam, recimo, “Hangar 18“, “In My Darkest Hour“, “Holy Wars…The Punishment Due“, “Train Of Concequences“, “Trust“, “Angry Again“, “A Tout Le Monde“.

  Kao nekakva novost su koncertne snimke pjesama “Peace Sells“, čija se verzija nalazi na singlu “Train Of Consequences”, zatim live verzija “Symphony Of Destruction“, ‘skinuta’ sa singla “Sweeating Bullets”, do sada neobjavljena u SAD-u (zašto je to važno?), te, također koncertna, verzija pjesme “Reckoning Day” iz Phoenixa, snimljena 1997. godine.

  Uz ove koncertne snimke kao novost ističem demo verziju pjesme “High Speed Dirt” iz 1992., koja do sada nigdje nije bila objavljena, te “Crown Of Worms“, bonus s remasterizirane verzije albuma “Countdown To Exctinction”.

  Sve to nije dovoljno da se “Anthology: Set The World Afire” shvati previše ozbiljno, no ipak, treba imati rezervu prema nekom tko je baš sada počeo slušati Megadeth, a hoće imati upravo najnoviju kolekciju.

  Njemu će ovo biti sasvim prihvatljivo štivo za upoznavanje s bendom, što kroz pjesme, što kroz popis članova koji se nalazi na zadnjoj stranici (pre)skromnog bookleta, u kojem može pročitati s kojeg su izdanja pjesme stigle ovdje.

  Ostali, koji bend poznaju makar i djelomično, teško da će posegnuti za ovim. Naravno, pod uvjetom da se ne radi o ljudima kojima se Megadeth doslovce ‘zavukao pod kožu’ i koji neće moći odoljeti. Dovoljna pozivnica za nabavku bit će logo benda na naslovnici, a unutarnji sadržaj ionako im neće biti previše bitan.

  Muziku podržava