Još jedan nepodnošljivo prosječan album Goo Goo Dollsa

  731

  Goo Goo Dolls

  Boxes

  Datum izdanja: 06.05.2016.

  Izdavač: Warner Music / Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Over And Over
  2. Souls In The Machine
  3. Flood (feat. Sydney Sierota)
  4. The Pin
  5. Boxes
  6. Free Of Me
  7. Reverse
  8. Lucky One
  9. So Alive
  10. Prayer In My Pocket
  11. Long Way Home

  U jednom trenutku je izgledalo da bi Goo Goo Dollsi mogli postati jedan od najvećih američkih srednjestrujaških bendova.

  Što se dogodilo? Niz sasvim prosječnih albuma? Ima čega novog s “Boxes“? Ne!

  Ako bi me netko upitao kako u par crtica opisati karijeru Goo Goo Dollsa, uvodni odlomak bi bio to. Karijeru su započeli sredinom ’80-ih, da bi pred kraj ’90-ih postigli ogromne uspjehe albumom “Dizzy Up the Girl” i singlom “Iris” koji je osvojio skoro svaku nagradu koju je mogao.U to vrijeme je izgledalo da će američkom srednjestrujaškom rock scenom godinama dominirati Matchbox Twenty i Goo Goo Dolls, ali to se nije dogodilo jer taj trenutni sjaj je kod oba benda vrlo brzo izblijedio. Dok se prvospomenuti bend nekoliko puta raspao i sastao u tom periodu, Goo Goo Dolls neumorno štancaju nove albume svakih tri-četiri godine, ali nekih pretjeranih uspjeha više nema.

  Muziku podržava

  Danas, nekoliko desetljeća kasnije, Goo Goo Dollsi sviraju glazbu kakvu su svirali i na početku karijere. To su pjesme koje američke radio postaje smatraju domaćim rockom, dok slušatelji van SAD-a ostaju ravnodušni na ovakve tonove jer “Boxes”, kao i mnogi raniji radovi, jednostavno zvuči kao šablonski odrađen posao, bez srca i duše.

  Na albumu zna iskočiti poneka solidna pjesma, ali većina tog je jednostavno sterilno rock ostvarenje koje se potom efektnom produkcijom htjelo zapakirati da bi bilo što radiofoničnije. Što drugo reći za pjesme poput “Flood” koja želi iskopirati mladenački zvuk .funa, pa je za tu prigodu i posuđena Sydney Sierota iz Echosmitha. Simpatična curka ima svega 19 godina.

  Čim dublje zagrebemo u album, shvaćamo njegovu ispraznost i manjak pjesama koje bi mogle postati hitovi. Pjesme poput “Iris” se nekima dogode jednom u životu, nekima niti jednom, a sasvim je jasno da su oni takvu inspiraciju potrošili prije mnogo, mnogo godina i sad još uvijek žive na staroj slavi. Ok, ne mogu to sa sigurnošću tvrditi za Ameriku, ali za ostatak svijeta su danas totalno nebitan bend, kao što su i njihovi suvremenici Matchbox Twenty, Lifehouse i srodni…

  Jedanaesti album u karijeri donio je još jedan pregršt pjesama koje balansiraju između balada i velikih radiofoničnih himni čime su Goo Goo Dollsi samo još jednom dokazali da su poprilično ostarjeli i trude se jedino previše ne promašiti. U takvom sigurnom okruženju, dobili smo još jedan sasvim prosječan album kojeg nakon prvog preslušavanja stavimo na najvišu policu i zaboravimo da smo ga ikad slušali. Jednostavno, “Boxes” je album prema kojem će mnogi ostati ravnodušni jer ‘niti ne smrdi, nit’ miriši’, jednostavno je nepodnošljivo prosječan.

  Muziku podržava