Još jedan krasan švedski produkt

  1185

  Sambassadeur

  European

  Datum izdanja: 23.03.2010.

  Izdavač: Labrador Sweden

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Stranded
  2. Days
  3. I Can Try
  4. Forward is All
  5. Albatross
  6. High and Low
  7. A Remote View
  8. Sandy Dunes
  9. Small Parade

  Prije nekoliko mjeseci sam ulovio jednu promo-kompilaciju Labrador Recordsa na kojoj su predstavljeni švedski indie-pop/rock bendovi, a nekako su mi se među njima ponajviše istaknuli Sambassadeur.

  Sambassadeur dolazi iz Gothenburga, a nastali su 2003. godine. Dvije godine nakon osnutka izdali su istoimeni prvijenac “Sambassadeur”, 2007. je izašao “Migration”, dok je na početku 2010. izašao i treći “European” koji je pred nama.

  “European” je jedan klasičan indie-pop album koji spaja twee-glazbu Škotske i Švedske na jedinstven način. U pjesmama se tako mogu osjetiti utjecaji Belle & Sebastiana, Camera Obscure, The Concretesa, I’m from Barcelona i mnogih drugih bendova koji na pop-glazbu gledaju drugačijim očima nego oni koji haraju top-ljestvicama albuma i singlova.

  Kao i na svakom pop-albumu, tako su i na “Europeanu” bitne melodije pjesama koje su često dovedene do zvučne perfekcije. Trikovi im nisu uvijek jednaki, ponekad koriste bogate orkestracije i harmonije (“Sandy Dunes“), a ponekad čisti minimalizam (“High And Low“), sve da bi zadovoljili formu cjelokupnog albuma.

  Muziku podržava

  Već od uvodne “Stranded” uočava se zaigranost benda. Nakon uvrnutog klavirskog uvoda kreće prava glazbena tema koja je uz standardan instrumentarij (gitare, bas, bubanj) obogaćena gudačkim dionicama koje daju dodatnu ritmičnost samoj skladbi.

  Nakon predivnog početka dolazi još ljepša “Days” koja najbolje pokazuje zašto Shout Out Louds još uvijek zaostaju za najboljim švedskim indie-pop bendovima u što Sambassadeur po dosadašnjoj pokazanoj kvaliteti svakako spada.

  Pop-biseri se nastavljaju s “I Can Try” koja u neku ruku podsjeća na The Concretes iz vremena kada je tamo bila Victoria Bergsman (sadašnji projekt Taken by Trees joj ipak nije toliko uspješan), “Forward Is All” je prva prava balada na albumu, a do kraja su uspjeli ponuditi i mini-instrumental “A Remote View” koji je odlično ubačen pred veliko finale s pjesmama “Sandy Dunes” i “Small Parade“.

  U velikim diskografskih državama poput Amerike i Britanije podosta je sve predodređeno aktualnim trendovima pa se mnoga manja izdanja guraju pod tepih, tako da bi se što bolje ispromovirala samo ona određena koja moraju postati hit.

  Nekako mi se čini da u Skandinaviji, posebno u Švedskoj toga nema, da u startu svi dobiju više-manje jednaku šansu koju potom bend treba pretvoriti u vlastiti uspjeh ili neuspjeh. Iz tog razloga, često znam preslušati bendove koji imaju ‘sjevernjačku’ etiketu jer znam da imaju jedan poseban pristup glazbi, prvenstveno ideološki zaljubljiv u ono što se radi, a tek se potom misli o eventualnoj komercijalizaciji zvuka.

  To se vidi u mnogim bendovima, a najbolji primjeri bi bili Mando Diao koji je s vremenom ipak izgubio dio svoje nevinosti kopirajući britansku scenu u ‘nultim’ godinama i I’m from Barcelona koji su skup prijatelja koji briju po svome cijelo vrijeme i uopće se ne zamaraju što će drugi reći (kako drugačije komentirati njihov posljednji album gdje je svaki od 27 članova benda napravio po jednu pjesmu).

  Priča pod imenom Sambassadeur svakako spada u ovu drugu vrstu nevinog pop-idealizma koji je odavno propupao i procvao u predivan cvijet kojeg bi bilo prestrašno istrgnuti iz njegovog prirodnog staništa jer bi tada izgubio svoju osnovnu esenciju u uljepšavanju okoline. “European” je pravi dokaz za to jer mu je jedina mana što ima samo 9 pjesama, ali kako u posljednje vrijeme mnogi autori smanjuju broj pjesama, tako se niti ta brojka ne može uzeti kao neki minus.

  Ako volite indie-pop, sve bendove spomenute u recenziji i njihove bliže srodnike, sigurno ćete se naći i u zvuku Sambassadeura, a potom možete krenuti istraživati i druge švedske bendove jer od ABBA-e pa naovamo, izrodili su se mnogi odlični bendovi koji jednostavno nisu postali popularni jer nisu došli iz Amerike ili Britanije.

  Muziku podržava