Još jedan klasik filadelfijskih legendi

  2306

  The Roots

  Rising Down

  Datum izdanja: 23.04.2008.

  Izdavač: Def Jam / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Pow Wow
  2. Rising Down feat. Mos Def, Styles P
  3. Get Busy feat. Dice Raw, Peedi Peedi
  4. @ 15
  5. 75 Bars (Black’s Reconstruction)
  6. Becoming Unwritten
  7. Criminal feat. Truck North, Saigon
  8. I Will Not Apologize feat. Porn, Dice Raw
  9. I Can’t Help It feat. Malik B., Porn, Mercedes Martinez, Dice Raw
  10. Singing Man feat. Porn, Truck North, Dice Raw
  11. Unwritten feat. Mercedes Martinez
  12. Lost Desire feat. Malik B., Talib Kweli
  13. The Show feat. Common, Dice Raw
  14. Rising Up feat. Wale, Chrisette Michele
  15. Birthday Girl feat. Patrick Stump
  16. The Grand Return feat. Dice Raw, Wadud Ahmad
  17. Pow Wow 2

  Hvaljena američka grupa The Roots okupljena oko rappera Black Thoughta (Tariq Trotter) i bubnjara Questlovea (Ahmir Thompson) već je dvadeset godina prisutna na hip-hop sceni. Njihova fuzija rap i jazz glazbe vrlo je prepoznatljiva, a činjenica da većinu glazbenog materijala odsviraju uživo donijela im je mnoge pohvale mainstream kritike, između ostalog i četiri nagrade Grammy. “Rising Down” njihov je osmi studijski album, prirodni nasljednik odličnog “Game Theory” iz 2006. godine.

  Materijal započinje snimljenim zapisom svađe između grupe i njihove bivše izdavačke kuće Geffen Records, koja savršeno najavljuje njihov možda i najžešći album do danas.

  Borba protiv industrije, politički intonirani tekstovi, sve ono po čemu znamo The Roots može se naći i na njihovom recentnom uratku, s tom razlikom što je njihova glazba na trenutke energičnija i frenetičnija nego ikada prije.

  Posebice se to odnosi na prvu polovicu albuma koju otvara sjajna naslovna pjesma u kojoj svoju viziju svijeta i problema današnjice iznose podjednako sjajni Mos Def, Styles P (The Lox) i, naravno, Black Thought.

  Muziku podržava

  Bez trenutka predaha na nju se nastavlja jedna od ponajboljih stvari “Get Busy“, osobni obračun s glazbenom industrijom s također sjajnim Peedi Peedi i stalnim suradnikom Dice Raw. “75 Bars” predstavlja Black Thoughta u sjajnom izdanju, čovjek sam nosi cijelu pjesmu kao da želi dokazati da je nepravedno potcjenjivan u odnosu na recentne zvijezde hip-hopa. Kad se njegovoj žestini na mikrofonu pridoda minimalistička glazbena podloga i sjajni bubnjevi Questlovea dobiveni rezultat nikako ne može razočarati.

  The Rootsi malo ipak usporavaju tempo s “Criminal“, osobnim razmišljanjima o životu afroamerikanaca na granici kriminala, a u kojoj se Black Thoughtov izričaj ističe kao mnogo sofisticiraniji od onog ostala dva gostujuća MC-a.

  Sjajan ritam i glazba na “I Will Not Apologize” podsjeća na zlatno doba američkog soula i funka, dok “I Can’t Help It” žanrovski koketira s elektronikom čiji se zvuk odlično slaže s tematikom i tekstom pjesme. Najjači adut pjesme “Singing Man” je dopadljiv pripjev koji u drugi plan gura tekst koji je, ruku na srce, pomalo pretenciozan.

  Slijedi “Unwritten“, polagani uvod u još jednu odličnu stvar “Lost Desire“. Politički intoniran bunt protiv sistema i vlasti u SAD-u sjajno redom opisuju Malik B. i Talib Kweli, a pjesmu jednakim žarom zatvara Black Thought.

  The Show” je posveta old-school hip-hopu i glazbenom putu grupe i potencijalni hit “Rising Up” koji su Black Thought i Malik B. iskoristili kako bi malo ‘nahvalili’ svoje mogućnosti. Zanimljivo je da su čak i od te prežvakane teme, koja je sastavni dio cijelog žanra, The Roots sposobni napraviti odličnu stvar.

  Birthday Girl” je njihov pokušaj da stvore još jedan megahit, pomalo nepotrebno poigravajući se s pop glazbom. Nije niti blizu legendarne “The Seed (2.0)” što im je, i više nego očito, bio cilj. Druga bonus pjesma “The Grand Return” ipak popravlja dojam i zaokružuje jedan od najboljih hip-hop albuma ove godine.

  “Rising Down” je samo jedno u nizu sjajnih izdanja filadelfijske hip-hop grupe koja već godinama uspješno plovi na granici mainstreama i undergrounda. Recenziju ću zaključiti slično kao i prošlu, u nadi da će The Roots uskoro posjetiti i naše krajeve jer, unatoč činjenici da Snoop Dogg u Zagreb dolazi sa čak četrnaest glazbenika, ipak su oni hip-hop live act broj 1.

  Muziku podržava