Još jedan biser iz Austina

  539

  Will Johnson

  Hatteras Night, A Good Luck Charm

  Datum izdanja: 24.03.2017.

  Izdavač: Undertow Music Collective

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Childress (To Ogden)
  2. Every Single Day Of Late
  3. Ruby Shameless
  4. Filled With A Falcon’s Dream
  5. Heresy And Snakes
  6. Hey-O, Hi
  7. Predator
  8. Milaak
  9. Hatteras

  Austin je grad odavno poznat kao topos folka i countrya te je to i danas, o čemu svjedoči Courtney Marie Andrews, koja je prošle godine albumom “Honest Life” oduševila poklonike takve glazbe.

  Ove godine imamo novi biser, a to je album “Hatteras Night, A Good Luck Charm” kantautora Willa Johnsona. Johnson je svirao i svira u raznim grupama i supergrupama, no najpoznatiji je po radu u bendu Centro-matic i supergrupi Monsters of Folk te po zajedničkom albumu s Jasonom Molinom, “Molina and Johnson” iz 2009. Solo karijeru počeo je i prije raspada Centro-matica, no na petom, aktualnom albumu zvuk se promijenio. Na pretposljednjem “Swan City Vampires” još je bio prisutan duh matičnog benda, dok je danas priča drukčija.

  “Hatteras Night, A Good Luck Charm” osobniji je i kompleksniji album od dosadašnjih izdanja. Koncept su priče o ljudima suočenima s rubnim situacijama, poteškoćama i samoćom. Emotivni je naboj intenzivan, no ne iz perspektive samog autora, nego kroz glasove likova koje je na albumu predstavio. Svi ti likovi figuriraju samostalno, a ne kao alter-ega samog autora. U tome je čar albuma: narativni su elementi na razini koja ga čini gotovo literarnim, a ne glazbenim. Priče ponuđene na albumu funcionirale bi i bez glazbe, a s njom tek dobivaju na čari.

  Muziku podržava

  Zvuk je albuma folk, u svojoj potpunoj ogoljenosti. Iako ima natruha americane, ključni su instrumenti akustična gitara i perkusije. Melodioznost i ritmičnost osjetne su na svakoj pjesmi, pogotovo na najuspješnijoj i najzanimljivijoj “Every Single Day Of Late“, na kojoj je specifično pedaliranje stvorilo efekt ritmičnosti. Iako je religiozne tematike, pjesma nije mračna i teška; protagonist postaje ovisan o zabranjenoj vezi nakon religijskog savjetovanja. Will Johnson takvoj tematici pristupa opušteno i tolerantno, bez ekstenzivnog teoretiziranja, štovoše, sasvim jednostavno i praktično.

  Hey-O, Hi” sa zanimljivom kombinacijom bubnjeva i akustične gitare dobiva ne tako tipičnu folk atmosferu, s vokalom koji može eksperimentirati da ne zvuči, također, kao tipični folk izvođač.

  Najekspresivnija je i jedina pomalo rockerska stvar “Heresy And Snakes“, u kojoj, kao i u “Ruby Shameless“, Will nastoji razumjeti tzv. devijantne likove i prikazati ih kao bilo koju drugu osobu, koja se još nije našla u ekstremnoj situaciji.

  Filled With A Falcon’s Dream” nastavlja s biografskim elementima, sa zavodljivim folk zvukom, dok je akustičnost pjesme “Milaak” jednako privlačna.

  Will Johnson s petim je albumom napravio najzrelije izdanje u karijeri, što se tiče njegove glazbe. Naime, Will je i slikar, s više od petnaest individualnih i grupnih izložbi. Njegova je glazba slikanje riječima, no ujedno i pričanje, za što je najbolji primjer upravo album “Hatteras Night, A Good Luck Charm”.

  Muziku podržava