Još dublje u mrak koji mami osmijeh na lice

  1098

  The Soft Moon

  Deeper

  Datum izdanja: 31.03.2015.

  Izdavač: Captured Tracks

  Žanr: Post-Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Inward
  2. Black
  3. Far
  4. Waiting
  5. Wrong
  6. Try
  7. Desertion
  8. Without
  9. Feel
  10. Deeper
  11. Being

  Kada je 2010. izišao singl “Parellels”, bilo je jasno da The Soft Moon nije tek jedan običan bend, nego da donosi nešto novo i eklektično.

  To je bilo osvajanje na prvo slušanje i samo je bilo pitanje vremena kad će cijelim albumom osvojiti i kritiku i publiku.Prvim albumom jednostavno su pomeli sve ispred sebe i pokazali da na njih treba računati. Projekt Luisa Vasqueza je bio pun pogodak za post-punk i darkvawe scenu tako da su vrlo brzo pokupili hvalospjeve i stekli fanove. Iako dolaze iz SAD-a baštine zvuk s Otoka, prije svega gothic rock scene i post-punka, pa i francuskog novovalnog zvuka. Malo mračniji zvuk s elementima EBM-a, psihodelije i krautrocka upakiran u fini i istančani post-punk značio je jednu novu priču koja neće stati na jednom albumu. Tako je i bilo, nakon dvije godine izišao je “Zeros”, a ove godine i treći album “Deeper“. I može se reći da je s pravom nazvan tako jer je otišao još dublje u tamu i eksperimentalnost.Istraživanje dubljih slojeva ljudske psihe i glazbe koja prati taj put jest jedno zanimljivo putovanje kojeg su stanice privlačne pjesme koje vas uvlače u svoju mračnu podlogu koja nije nimalo depresivna i melankolična, nego je gotovo radosna u svojem mraku.

  Malo više naginje elektronici nego prije, no nije to kraj priče. Psihodelični predjeli s darkwave podlogom vode vas u neke egzotične krajeve gdje s glazbom sve počinje i završava.

  Muziku podržava

  Pitate se kako to da taj crni veo mračnog izričaja ne dovodi do utapanja u besmislu, nego upravo suprotno – tjera vas da se pokrenete i osmjehnete od toliko dobre glazbe.

  Stvari po kojima će se pamtiti ovaj album su “Far” i “Black“, dvije hitoidne numere s prepoznatljivim pečatom The Soft Moona u kojem do kraja razvaljuju svoju priču i dovode je do usijanja. Imanentna im je ta matrica već poznatog zvuka tako da se izdvajaju kao najuspjelije. No, ima tu još kvalitetnih pjesama kao “Wasting” i “Try” koje prizivaju prvi album, ali s dodatkom elektronike.

  Deeper” i “Being” zatvaraju album na najbolji mogući način s primjesama new wavea i EBM-a koji je ovdje prisutan više nego na ostatku albuma.

  The Soft Moon je bilo užitak vidjeti uživo jer zaista znaju albume pretočiti u kvalitetne nastupe uživo i nimalo ne gube na slušljivosti. Glazbeni tretman za dušu i tijelo.

  Uspješno blendiranje raznih žanrova i elemenata sa smislenim tekstovima čine The Soft Moon jednim od uspjelijih bendova post-punk revivala. Sa svakim albumom donose nešto novo i ne libe se posegnuti za novim zvukom, ali podtekst je i dalje jednak – duboko i mračno bez kompromisa i posustajanja, minimalistički i jednostavno.

  “Deeper” je užitak slušati od početka do kraja i to je ono što je najvažnije. Ostaje nam vidjeti kako zvuči uživo.

  Muziku podržava