Jinho Jinza: Brutalni blues rock

  574

  Jinho Jinza

  Today - 'Cause The Devil Told Me So

  Datum izdanja: 01.02.2018.

  Izdavač: God Bless This Mess records

  Žanr: Alternative, Blues, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Blues
  2. Mountain Top
  3. Devil
  4. Runaway trains on fire
  5. Love sick
  6. Slow control
  7. Weight
  8. Goddess
  9. No today

  Kad imaš grupu prekaljenih glazbenika u nekom novom projektu, očekuješ velike stvari. Kad poslušaš album “Today – ‘Cause The Devil Told Me So” postaje jasno o čemu pričam. Jinho Jinza su napravili jedan od najboljih albuma s početka godine.

  Dečki su se ranije kalili po raznim slovenskim bendovima, a ova nova formacija djeluje vrlo zrelo i moćno, s točno jasnom vizijom kako želi zvučati. Ovo je retro blues rock zvuk povremeno pomiješan sa stonerom i zericom noisea što u konačnici zvuči brutalno moćno i zanimljivo.

  Muziku podržava

  Uvodna “Blues” je odlična, prava pjesma koja će vas navesti na daljnje preslušavanje albuma. Nekako me vratila koje desetljeće unatrag, na nešto prljaviji zvuk žestokih rifova i frenetičnog vokala gdje svaka solaža ima svoje jasno mjesto u skladbi. Pjesma je poprilično kaotična, a opet vrlo efektna i melodična, nešto između Rival Sonsa i Queens Of The Stone Agea dok su oni još bili sposobni napraviti dobru stvar.

  “Mountain Top” pulsira do vrlo pjevnog refrena i dotiču se ranopsihodeličarskih (hard) rock bendova. S druge strane, “Devil” je prljavi blues rock s gotovo gospel vokalima čime otkrivalo da bend stvarno ima široki raspon utjecaja i da se ne libi pred ničim implementirati ih u svoje pjesme. Kad to toliko dobro rade, najbolje je samo sjesti i u miru preslušati ostatak albuma u kojem svako malo iskoči nešto što će vas opčiniti.

  Godina je 2018. i mnogi govore kako je rock i gitarska glazba mrtva. Možda u postocima ne izgleda bajno, ali to je i logično jer se mnogo tog novog dešava i trendovi se mijenjaju što nimalo ne znači da će rock izumrijeti. Kad vidimo koliko malih bendova gaji klasičan rock zvuk i koliko su dobri u tome, znamo da rock nikad neće izumrijeti, a albumi poput “Today – ‘Cause The Devil Told Me So” će se pojavljivati samo će se možda trebati malo više potruditi da se dođe do njih.

  Tu je i stvar medija da napravi svojevrsnu selekciju što je dobro a što ne, pa će pravi albumi lakše doprijeti do šireg pučanstva. Ne znam hoće li Jinho Jinza doživjeti da naši mediji počnu pratiti manje bendove, ali je sasvim sigurno da su svojim album skrenuli pažnju na sebe.

  Kao što sam i ranije napisao, “Today – ‘Cause The Devil Told Me So” je ponajbolji album s početka godine, pravi tvrdi rock zvuk koji je lišen pretjeranih zahvata već je pušten onako slobodno i sirovo kako to i treba biti.

  Muziku podržava