Jessie je starija, a pitanja ostaju

  517

  Jessie Ware

  Glasshouse

  Datum izdanja: 20.10.2017.

  Izdavač: Island Records

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Midnight
  2. Thinking About You
  3. Stay Awake, Wait For Me
  4. Your Domino
  5. Alone
  6. Selfish love
  7. First Time
  8. Hearts
  9. Slow Me Down
  10.Finish What We Started
  11.Last of the True Believers
  12.Sam

  “Udaše nam našu Jessie!”, mogao bi netko zlonamjeran uskliknuti nakon što je preslušao album, pročitao riječi pjesme “Sam” i provjerio par biografskih podataka. Da, od izdanja albuma prethodnika “Tough Love” Jessie Ware se udala i rodila kći, i suprug i kćer imaju posvete na albumu, a pjesma “Sam“, inače izuzetno emotivan zaključak ovog albuma, posveta je Jessienom suprugu, kojeg zna iz školskih dana.

  Unatoč velikim životnim događajima, “Glasshouse” s glazbene strane ne donosi puno promjena u odnosu na “Devotion” i “Tough Love”, eventualno će zlovoljan kritičar poput mene spomenuti sigurnu stilsku nišu. Nažalost, pjesme su solidne, pjevanje također, jedino fali odgovor na pitanje zašto bi netko još jednom poslušao ovaj album, jer je slušatelju nakon prvog slušanja uglavnom “sve jasno”.

  Muziku podržava

  Izričaj Jessie Ware se može i ne mora voljeti, tko je voli, slušat će, tko ne voli – neće. Zvuk se kreće u gabaritima elektoničkog pop-soula, i mora se reći, Jessie nije ispravila nedostatke koji su krasili “Tough Love, što više, na ovom se albumu nalazi pjesma “Selfish Love” sa sličnim zvučnim i vokalnim premazima. Još uvijek nije jasno zašto je “Midnight” kao singl dobila prednost u odnosu na “Thinking About You”, više nego solidan pop broj s velikim refrenom na tragu Phila Spectora i njegovog rada s djevojačkim grupama iz šezdesetih.

  Ugodno iznenađenje je i “Finish What We Started”, a o zaključnoj pjesmi s albuma, “Sam”, već je napisano koliko vrijedi i šteta što takvih trenutaka nema više. “Sam” je atipična pjesma za Ware – bazirana je na gitari, nema toliko svilenkastih synthova, dosta disonantnih tonova koji odgovaraju ugođaju kompozicije: zahvala mami, iščekivanje budućnosti, pitanja oko odgoja podmlatka su sugestivno plasirana i obložena dojmljivom zvučnom podlogom koja, osim što otkriva emocije, otkriva malo i koliko se na nekim drugim pjesmama vozilo na autopilotu.

  Unatoč očekivanjima, svježina s albuma “Devotion” brzo se povukla i Ware sada snima albume uglavnom s konfekcijskim materijalom, koji povremeno iznenadi kakvom izvanserijskom pjesmom. A moglo je bolje.

  Muziku podržava