Procvat Jessie J

  552

  Jessie J

  R.O.S.E.

  Datum izdanja: 25.05.2018.

  Izdavač: Republic

  Žanr: R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Oh Lord
  2. Think About That
  3. Dopamine
  4. Easy On Me
  5. Real Deal
  6. Petty
  7. Not My Ex
  8. Four Letter Word
  9. Queen
  10. One Night Lover
  11. Dangerous
  12. Play
  13. Glory
  14. Rose Challenge
  15. Someone’s Lady
  16. I Believe In Love

  Mega talentirana britanska pjevačica Jessie J nedavno je častila EP-ovima, koji spojeno čine njen dugo iščekivan četvrti album, ”R.O.S.E.’‘. Naravno, svako slovo ima svoje značenje. Redom, R (Realisations), O (Obsessions), S (Sex) and E (Empowerment). Od 22. do 25. svibnja, svaki dan izlazio je po jedan EP s četiri pjesme. Pomalo nekonvencionalna strategija izdavanja, ali svakako se zaobišao efekt (pre)opterećenja slušatelja s velikim brojem pjesama odjednom, kao što to obično biva na kompletnim albumima. Izlazak albuma pomaknut je za svibanj 2018. zbog njenog sudjelovanja na najvećem svjetskom talent showu u Kini, naziva ‘Singer’, gdje se natječu već poznati pjevači. Mnogi svjetski mediji taj su potez smatrali čudnim, nepotrebnim ili čak glupim, ali kad je sredinom travnja otkriveno da je pobjednica, gomilao se samo pozitivan publicitet. Trijumf u Kini bio je jak vjetar u leđa Jessie J. Pravi ‘shut down the haters’ događaj.

  ”R.O.S.E.” je duboko, iskreno, bogato izdanje, konačno uistinu snažan album Jessie J. Dobri singlovi joj ni prije nisu bili strani, ali s ovog albuma su posebno dojmljivi. Istovremeno ”R.O.S.E.” već na prvo slušanje zvuči kao najkvalitetniji komad glazbe Jessie J od početka njene karijere pa sve do danas. Kratki uvod u album, ”Oh Lord”, hint je za ono što slijedi, a to je skoro punih sat vremena izvrsnih otkrivajućih stihova, najslušljivijeg i najpitkijeg materijala Jessie J do sada. Pazilo se na detalje. Svaki beat, svaka nota, svaki ton Jessie J i nasnimljeni vokal, savršeno je otpjevan, potreban, skladan.

  Produkciju cijelog izdanja potpisuje talentirani DJ Camper uz iznimku na pjesmi ”Play” i nekoliko koprodukcija od strane Jessie. Camper je zbilja odradio izvrstan posao. Podloge su savršeno točno pogođene s njenim izvedbama i zajedno stvaraju sjajne atmosfere i ugođaje. Ponekad minimalistički aranžmani poput onog na ”Think About That” savršen su primjer kvalitetnog contemporary R&B-a današnjice. Odmjeren, opušten i na većini pjesama na albumu, s posebnim ciljem. Jessie je u promociji albuma izjavila kako joj dio prijašnjih suradnika govorio da se ne miče od popa. Diskografske kuće to često rade, guraju izvođače u određene unaprijed isplanirane (žanrovske) okvire, ali Jessie J je očigledno znala da se do istinskog izričaja dolazi samo slobodom u stvaralaštvu.

  Muziku podržava

  Dopamine” je pjesma puna referenci modernog života današnjice. Tekst će: “Some real, some fiction, man, f*** the system. They got us tweeting hype, to hide the issue”. Tako nekako i je. S ”Easy On Me” Jessie postavlja pravi ton albuma. Krasna, srčana i iskrena, kakvu ju i fanovi vole, jednostavno osvaja. Storytelling se izgubio u popu zadnjih godina, ali Jessie nema zadrške kod priča na ovom albumu.

  Real Deal” izdvaja se na albumu kao najmanje zanimljiva. Iako ulazi u uho i zabavna je, nije bila dovoljno jak najavni singl. Na ”Petty” Jessie se referira na izdaju, rivalastvo i zavist, česte teme kod ženskih izvođača, iako više u rapu nego u drugim žanrovima. ”Not My Ex” optimistična je poslijeprekidna pjesma, naprosto izvrsna stvar koja je poslužila kao treći singl. Odlična vibra, lagano izgradnja u sve brži ritam, ”Not My Ex” jedna je od ljepših pjesama koje je Jessie J otpjevala. Slušajući ovakve singlove, samo me još više čudi kako sve što hara ljestvicama uopće uđe u top 20, a ovakve pjesme ne.

  Four Letter Word’‘ nastavlja ljepotu spomenute ”Easy On Me”. Razigrano, opet emotivno i opuštajuće. ”Queen”, i dalje aktualni singl, ponovni probitak na američko tržište, jaka poruka tolerancije i jednakosti u popratnom spotu. Naslušali smo se pjesama o unutarnjoj snazi, prihvaćanju i samopouzdanju kroz godine radija i trendova, ali ”Queen” je nešto sasvim posebno. Radi se o pjesmi koja sve ‘konkurentske’ pjesme slične tematike jede za doručak. Koliko god upakirana u shiny produkciju, jaka je, direktna i svakom novom izvedbom uživo, još više živi. U klavirskom aranžmanu na akustičnoj verziji, Jessie daje pjesmi novu dimenziju i definitivno cementira status ove pjesme kao svoju ‘signature song’. Istovremena silina i milozvučnost njenog glasa, dubine od kojih se ježiš, visine koje te dižu na noge da zapjevaš… To je Jessie J.

  Slijedi, ”One Night Lover”, lagani je R&B jam kakvog se u njihovo vrijeme ne bi sramile ni Destiny’s Child. Trenutni osobni favorit, ”Dangerous”, zabavna je, na prvu loptu još jedna sladunjava ljubavna pjesmica, sve do trenutka kad DJ Camper ubaci 80’s alike beat i synth. Stvar postaje toliko groovy, njen glas razigrano prelazi preko sexy stihova i zajedno čini jedan od zabavnijih trenutaka na izdanju. Stiže zaigrana ”Play”, veseli upbeat nastavak prethodne pjesme, kreira dobar balans zabavnih i ozbiljnih skladbi na albumu.

  Zadnju četvrtinu albuma, posvećenu slovu E odnosno riječi ’empowerment’, otvara ”Glory”. Uistinu himničan komad, jedan od uzbudljivijih trenutaka na izdanju i definitivno stvar koju treba izvoditi uživo. Dramatičan uvod, pomalo filmski, pretvara se u zabavne note odnosno uzvike Jessie. ”Rose Challenge” korištena je za interaktivnu kampanju gdje fanovi snimaju vlastite vokalne dionice. Jessie je kasnije u Instagram pričama objavljivala najbolje uratke. Na samom kraju nalaze se ”Someone’s Lady” i ”I Believe In Love”. Još malo balada i nježan kraj albuma.

  Jessie J ne samo da je napravila značajan odmak od dosadašnjeg već pomalo i dosadnog te forsiranog pop zvuka nego je pronašla sasvim novu, čvrstu i postojanu sigurnost u samu sebe. Svaka pjesma, svaki tekst zrači takvim neporecivim samopouzdanjem i nepogrešivo svježom energijom. Slobodom. DJ Camper za ”R.O.S.E.” je uradio posao kakav vjerojatno ni sama Jessie J nije očekivala. Kristalno čist R&B, dostojanstveno i sa stavom. Najveći adut Jessie J, njen nevjerojatan glas, dao je izuzet doprinos albumu i napokon uživa u aranžmanima kakve zaslužuje. Na albumu nema popularnog repetitivnog recitiranja slogova kao na albumu previjencu, nema piskutavih nota, nategnutih visina, samo čist glas, izvrsna prezentacija dugogodišnjeg truda i rada. Dubine na ”Oh Lord” impresivne su. Naprosto vanserijski odrađeno.

  Zašto nije čista petica? Albumu fali samo malo iznenađenja, malo euforije da se stvar zaokruži. Međutim, s vremenom i manjak navedenoga prestaje biti mana već se slušatelj prilagođava ispričanoj priči, razumije i uživa u predstavljenom. Rekao bih da su zadnjih godina njene generičke pop pjesme bile ogromni hitovi, a prave stvari ostale nedovoljno prepoznate ili zasjenjene već viđenim i očekivanim produkcijama. Za ovaj se album najiskrenije nadam da će ga publika prepoznati. Jessie J jedna je od dragulja svjetske glazbene scene i ne živi dovoljno mainstream uspjeha, a vrijedna ga je. Itekako vrijedna. “Blossom little rose”, išao je tekst. Zato samo i dalje cvati, Jessie.

  Muziku podržava