Jednostavnost chillanja

  837

  Tanya Stephens

  Gansta Blues

  Datum izdanja: 30.05.2004.

  Izdavač: VP Records / Kingston

  Žanr: R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Way Back
  3. Boom Wuk
  4. Damn Listen
  5. Good Ride
  6. Little White Lie
  7. It’s a Pity
  8. Tek Him Back
  9. I Am Woman
  10. This Is Love – Wyclef Jean
  11. Gangsta Gal – Spragga Benz
  12. What’s Your Story
  13. Can’t Breathe
  14. Sound of My Tears
  15. Other Cheek
  16. What A Day
  17. We A Lead

  Uvijek mi je bilo zadovoljstvo slušati sva izdanja koja stižu iz područja Karipskih otoka, pogotovo ona koja stižu izravno s Jamajke. Tanya Stephens (pravim imenom Vivienne Stephenson) je novi vokalni biser kojeg nam predstavlja VP Records u suradnji s Tarantula Recordsom.

  Na albumu “Gansta Blues” se nalazi prekrasna fuzija različitih smjerova poput r’n’b-a, reggaea, itd. Naravno, sve ovo je podignuto na novi nivo i predstavljeno na novi način prvenstveno zbog njenog izuzetnog vokala koji bez problema može stajati uz bok s aktualnim ženskim vokalima na svjetskoj sceni poput Lauryn Hill ili Erykah Badu. Utjecaj reggae zvuka daje njenoj glazbi jednu sasvim novu i do sada ne baš istraživanu dimenziju koja zvuči zbilja svježe u današnje vrijeme kada nas zatrpavaju raznim klonovima popularnih imena koji svoje karijere temelje na tjelesnom izgledu i seksipilu, a ne na konkretnom inovacijom u glazbi.

  Tu je 17 pjesama što bi trebalo zadovoljiti svakog. Pjesme su snimane u ‘relax’ atmosferi i kao stvorene su za chillanje na terasi uz kavu i jednostavno uživanje i opuštanje. Kroz cijeli album Tanya obrađuje teme poput ljubavi, varanja partnera, dakle teme koje nas u većini slučajeva ne opterećuju previše (osim ukoliko ste sami žrtve istog) i time stvara jednu jedinstvenu atmosferu. Moram priznati da mi je bilo zadovoljstvo poslušati ovakav album jer većinu sličnih izvođača (osim gore navedene dvije pjevačice) uopće ne cijenim i to prvenstveno zbog njihove neoriginalnosti tako da mi je ovaj album došao kao pravovremeno osvježenje.

  Muziku podržava

  Od prisutnih instrumenata koji prate Tanyin vokal tu su bubnjevi, gitara, bass i klavijature uz povremeno dodavanje nekakvog laganog samplea, tako da se ne morate bojati nikakvog napora da pohvatate sve instrumene prisutne na albumu. Od pjesama koje bi izdvojio kao posebne su (iako su sve odlične): “Good Ride“, “Little White Lie” i “I Am Woman“. Tanya je na albumu ugostila i dvoje izuzetnih glazbenika, Wyclef Jeana (“This Is Love”) i Spragga Benza (“Spragga Benz”), koji svojim pjevanjem dodaju orginalnosti i inovativnosti albuma i podižu cijelo izdanje na novi nivo.

  Produkciju albuma potpisuje Andrew Henton, za kojeg smatram da je svoj posao odradio bolje od većine producenata koji danas rade na sličnim projektima. Sve je snimljeno i postavljeno kako treba, niti jedna pjesma nije preduga ili prekratka tako da mu iskreno moram čestitati na odrađenom poslu. Ukratko, ovo je album za opuštanje i preporučam ga svima koji žele čuti nešto novo i svježe jer to je točno ono što će dobiti na ovom albumu.

  Muziku podržava