Jedan od boljih Coltraneovih albuma iz pedesetih

  1015

  John Coltrane

  Lush Life (Reissue)

  Datum izdanja: 14.02.2006.

  Izdavač: Prestige / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Like Someone In Love
  2. I Love You
  3. Trane’s Slo Blues
  4. Lush Life
  5. I Hear A Rhapsody

  Kompkt disk “Lush Life” slavnog saksofonista Johna Coltranea još jedno je reizdanje tvrtke Prestige koje je ocijenjeno najvišom ocjenom. Naime, jazz kritičar Frank Kofsky mu je u recenziji u DownBeatu dodijelio maksimalnih pet zvjezdica obrazloživši takvu odluku savršenom ljepotom pristupa i izvedbe.

  Coltrane ga je snimio na tri sessiona, sredinom 1957. i početkom 1958., u razdoblju kad je ostvarivao samostalnu karijeru između dvije suradnje s Milesom Davisom i kad je intenzivno surađivao s Theloniousom Monkom. Standarde “Like Someone In Love” i “I Love You“, te vlastitu skladbu “Trane’s Slo Blues“, izvodi u triju s kontrabasistom Earlom Mayom i bubnjarom Arthurom Taylorom.

  Bila je to neuobičajena formacija bez harmonijskog glazbala, posebice za to doba (do čega je vjerojatno došlo slučajno, jer se klavirist nije pojavio na snimanu) iako je u istoj formaciji tada snimao i Sonny Rollins, još jedan tenor saksofonist najvišega ranga.

  U obradi standarda “Lush Life“, lirične izvedbe četrnaestominutnog trajanja, svira uz trubača Donalda Byrda, klavirista Paula Chambersa i bubnjara Louisa Hayesa, a u “I Hear A Rhapsody” samo uz ritam sekciju u kojoj je Hayesa zamijenio Albert Heath.

  Muziku podržava

  Ovo je jedan od najranijih Coltraneovih samostalnih albuma na kojima se predstavlja novim pristupom što je uz nadogradnju u nekoliko sljedećih godina postao jednim od najoriginalnijih i najoponašavanijih u povijesti jazz glazbe. Album se odlikuje čvrstinom izvedbi, odličnim zvukom saksofona, uvjerljivim interpretacijama i zanimljivim idejama.

  Iako tada još nije ustalio svoj stalni sastav – bio je to nakon ovog albuma kvartet s Garlandom, Chambersom i Taylorom – Coltrane je realizirao antologijski album trajne vrijednosti, posebice stavimo li ga u kontekst s drugima glazbenicima i njihovim albumima. Naime, tijekom svoje karijere snimio je niz vrhunskih albuma čime je sam sebi postao konkurentom.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava