“Jazz Gala” dokumentira velikane jazza koji su prošli B.P. Clubom

  3624

  BP Club - Jazz Gala

  Kompilacija dvd

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Oscar Klein Quartet: Swingin’ the Blues (Count Basie)
  2. Boško Petrović – najava
  3. Joe Pass: There Will Never Be Another You (Hugo Warren)
  4. Joe Pass Trio: Manha de Carnival (Luis Bonfa)
  5. Joe Pass Trio: Bernie’s Tune (Bernard Miller)
  6. Kenny Drew Trio: My Shinging Hour (Harold Arlen)
  7. Clark Terry & B.P. Club All Stars: Swinging Dich (Boško Petrović)
  8. Jasnia Bilušić & Mario Lima: Aqua de Beber (Antonio Carlos Jobim)
  9. Katia & Boys from Brasil: Linha de Passe (Jorge Bosco)
  10. Scott Hamilton & B.P. Club All Stars: Night & Day (Cole Porter)
  11. Nikša Bodil & B.P. Club All Stars: Blue & Sentimental (Count Basie)
  12. Gianni Basso Quartet: It’s You or No One (Jules Styne)
  13. P. King & J. Grifin & B.P. Club All Stars: All the Things You Are (Jerome Kern)
  14. Martin Drew & New Jazz Couriers: Guys & Dolls (Frank Loesser)
  15. David Gazarov: Take Five (Paul Desmond)
  16. Boško Petrović: With Pain I Was Born (B. Petrović)
  17. Boško Petrović: Keka Kolo (B. Petrović)
  18. Bonus: Foto Galerija
  19. Bonus: Joe Pass Trio: Nuages (Django Reinhardt)

  Jazz glazba kroz povijest sastoji se od velikog broja zaista velikih glazbenika koji su je obilježili svojim djelovanjem kroz sve faze i stilove koji su se u jazzu razvili i izmijenili tijekom godina. Jednako tako, jedan je klub koji je zagrebačku jazz priču obilježio od 1988. godine do danas. Naravno, radi se o klubu Boška Petrovića smještenom u podrumu Tesline ulice broj 7, a upravo je BP Club zajednički nazivnik ovog DVD izdanja, pod nazivom “Jazz Gala“.

  “Jazz Gala” izdanje je kojim se željelo na neki način obilježiti 17 godina neprestanog rada kluba kroz snimke velikana jazz glazbe koji su u klubu nastupali tijekom svih tih godina. Kako i sam Boško kaže u tekstu koji se nalazi na omotu DVD-a, nažalost su mnoge snimke tijekom vremena izgubljene. A prije nego krenemo na ono što je sačuvano, samo kratko ćemo nabrojati neka od imena čijih snimaka više nema, a posjetili su BP – Joe Zawinul, Art Farmer, Ronnie Scott, Toots Thielemans, Herb Ellis, Bobby Durham, John Lewis, …

  S druge strane, od onog što je ostalo sačuvano i što je prikupljeno prilikom realizacije ovog DVD izdanja, jednako tako reprezentativno predstavlja BP Club u njegovom pravom izdanju, kao klub koji je ugostio mnoge velikane koji se na DVD-u mogu čuti i vidjeti u prepoznatljivom interijeru BP Cluba.

  Iako je klub 1988. otvorio gitarist Joe Pass, koji se također nalazi na ovom DVD-u, DVD otvara Oscar Klein najavom u kojoj prisutnima želi dobrodošlicu u BP Club, najbolji jazz klub u Europi a on ih je, kako sam kaže, prošao sve. Nakon Kleinove izvedbe “Swinging the Blues”, svojom kratkom najavom obraća nam se i Boško uz zahvalu Oscaru na lijepim riječima, ali i najavom onoga što se dogodilo 1998. kada je nastupom tri večeri zaredom klub otvorio Joe Pass.

  Muziku podržava

  Slijedi snimka nastupa Joe Passa solo na gitari, pa zatim i u triju zanimljivog naziva “Chevapchichi Trio” s Boškom Petrovićem i Damirom Dičićem. Iz scenografije i Boškovog izgleda, možemo pretpostaviti da to jesu snimke s otvorenja 1998., no nažalost na samom izdanju taj podatak nije nigdje dokumentiran.

  Tu se dotičemo jednog dijela opremljenosti ovog DVD izdanja, koje je zamišljeno kao dokumentaristički materijal koji predstavlja razdoblje djelovanja BP Cluba, a odnosi se na nedostatak podataka o vremenu koji bi pratili izvedbe. Ovako ostaje jedino prema promjenama u scenografiji odokativno pretpostavljati o kojem bi se vremenu moglo raditi, no zaista je šteta što ti podaci nisu eksplicitno navedeni, bilo u popratnom bookletu, bilo na samim snimkama uz potpise izvođača.

  No, vratimo se samom sadržaju. Nakon Joe Passa slijedi nam još 11 izvođača na ukupno 17 trackova koliko ih ovaj DVD sadrži. Teško je među njima posebno izdvajati nekoga, sve je riječ o odličnim izvođačima i kvalitetnim nastupima, no ipak spomenimo pokojnog Niels-Henning Oersted Pedersena koji je na ovom izdanju u nastupi s Kenny Drew Triom, a inače je bio čest gost BP Cluba.

  Istaknimo i Davida Gazarova na klaviru, te i današnje posjetitelje BP Cluba, sastav Katia & Boys from Brazil, koji se redovito nalaze na programu Springtime Jazz Fevera. Od domaćih jazz izvođača, na DVD-u se našla tek Jasna Bilušić u odličnoj interpretaciji Antonia Carlosa Jobima, uz naravno domaćine B.P. Club All Stars sastav, te Boško Petrović Trio, no to samo dodatno govori o bogatstvu svjetskih jazz velikana koji su se jednostavno morali naći uvršteni na ovaj DVD.

  Kako je već spomenuto, materijali su teško prikupljeni jer su se mnogi zagubili, pa tako i njihova kvaliteta varira. Od snimke do snimke vidi se velika razlika u kvaliteti slike, srećom nešto manje i tona, koja odražava i tehničku izvedbu snimki pojedinih koncerata, ali i stanje u kojem su se te snimke nalazile kad su prikupljene za ovaj DVD. Ipak, u globalu sve to skupa vrlo pristojno izgleda kad se uzme u obzir da je riječ o snimcima od kraja ’80ih godina prošlog stoljeća pa do današnjih dana, dobu u kojem tehnologija i kvaliteta koju danas može postići DVD nije postojala.

  Od bonus dodataka, na DVD-u se nalaze dva elementa. Prvi je galerija fotografija glazbenika iz svijeta jazza, te posveta upućenih Bošku i BP Clubu. Crno-bijele fotografije odlično odražavaju duh povijesti, bogate povijesti jazz glazbe, a zahvale i posvete Bošku i klubu iskrenost kojom su jazz glazbenici dolazili u klub i u njemu nastupali, te ugodna sjećanja koja je na njih ostavio. Drugi bonus je ponovno nastup Joe Passa koji prilično uspješno najavljuje Chevapchichi Trio s kojim izvodi skladbu “Nuages” Djanga Reinhardta.

  Za kraj možemo samo još uputiti pohvale ideji i realizaciji ovakvog jednog DVD-a koji je za sada jedinstven na prostorima naše države, ne pretjerano zanesene jazzom i okruženjem u kojem jazz živi, ali ipak pokazuje da i ovdje postoje entuzijasti koji su u stanju sakupiti na jednom mjestu tijekom godina ovoliko vrhunskih jazz glazbenika i mali dio svega toga predstaviti i na DVD izdanju za uživanje u toplini vlastitog doma. DVD preporučujemo svakome tko voli jazz, a može poslužiti i kao odličan poklon nekome tko voli jazz, ali kome ne znate kojeg točno izvođača kupiti (a da ga taj netko već ne posjeduje).

  Ekipi koja je DVD izradila možemo samo zaželjeti kvalitetno snimljene buduće koncerte i redovito snimanje događanja u BP-u, te malo više dokumentarnih činjenica u opremi nekog budućeg “Jazz Gala” izdanja.

  Muziku podržava