Janelle Monáe: Glamurozni soul & funk & hip hop

  429

  Janelle Monáe

  Dirty Computer

  Datum izdanja: 27.04.2018.

  Izdavač: Atlantic Records

  Žanr: R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dirty Computer ft. Brian Wilson
  2. Crazy, Classic, Life
  3. Take a Byte
  4. Jane’s Dream
  5. Screwed ft. Zoe Kravitz
  6. Django Jane
  7. Pynk ft. Grimes
  8. Make Me Feel
  9. I got the Juice ft. Pharrell Williams
  10. I Like That
  11. Stevie’s Dream
  12. Don’t Judge Me
  13. So Afraid
  14. Americans

  Ambicija i Janelle Monae su uvijek stajali u istoj rečenici, pa tako i njen treći album ne odstupa puno od zadanog pravila. Riječ je o pravoj crossover ploči koja sjaji više nego sve šljokice ovog svijeta, i kojom dominira zanatski pristup, težnja zlatnom rezu između autorskog vizionarstva i utjehe u blagodatima komercijalne prolaznosti.

  Ovo je album kojim dominiraju duhovi – jedan je duh pokojnog Princea, a drugi je onaj više ne tako kao nekad aktivnog Stevieja Wondera. Ploču otvara treći doajen popularne muzike Brian Wilson u nježnom dvominutnom uvodnom višeglasnom napjevu po kojem ime nosi ovaj album, i taj album ubrzo prerasta u supermoderan hip hop, funk, soul, pop i glam koji je rijetko blam, no vjerojatno će se starije generacije slušatelja teže povezati s ovim koktelom zvukova, bez obzira što se Janelle rado poziva na stare uzore, njena interpretacija i produkcija je isključivo vezana za 2018. godinu.

  Blam je prisutan u kolaboraciji Pharrella i Janelle “I Got Juice” koja nikako nije sjela kako treba. “Screwed” je beskrajno zarazna pjesma, također suradnja između Monae i Zoe Kravitz, no iako zarazno, prilično i iritabilna za pisca ovih redova. Ploču zatvara grande komad s elementima gospela i rapa “Americans” u kojem Monae daje posvetu Rajku Dujmiću. Dobro, ne baš njemu, ali uvod u pjesmu podsjeća na refrene kakve je Dujmić, insipiriran američkom glazbenom ostavštinom, znao komponirati. “Americans” ostavlja dojam kako je ova ploča mogla izgledati da su se pustili kreativni sokovi do kraja i da se manje razmišljalo koliko će se novčeka staviti na račun.

  Muziku podržava

  Album je, dakle, ultra turbo prijemčiv, može postati jedna od generacijskih kolekcija pjesama i vjerojatno konkurira za bolje pop albume ove godine, no uši ovog umornog slušatelja su sigurne da, jednom kad napišem ovaj tekst, teško da ću se prljavim kompjutorima vraćati ili da ću ih se po nečem sjećati. Eventualno po mrvicama od kruha, bureka i klipića koje stanuju na mojoj tastaturi.

  Muziku podržava