James Bay: Nedovoljno sjajan Electric Light

  409

  James Bay

  Electric Light

  Datum izdanja: 18.05.2018.

  Izdavač: Virgin EMI

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Wasted On Each Other
  3. Pink Lemonade
  4. Wild Love
  5. Us
  6. In My Head
  7. Interlude
  8. Just For Tonight
  9. Wanderlust
  10. I Found You
  11. Sugar Drunk High
  12. Stand Up
  13. Fade Out
  14. Slide

  Novo studijsko izdanje, novi zvuk, novi izgled. Nakon uspješnog debitantskog albuma “Chaos And The Calm” 2015. godine, karijera Jamesa Baya krenula je uzlaznim tokom. Uspjeh mu se mjeri raznim nominacijama i nagradama od kojih je bitno spomenuti da je 2016. godine proglašen najboljim britanskim muškim solo izvođačem te osvojenu nagradu na dodjeli Brits Award po izboru kritičara.

  Osobno bih opisala Jamesa kao “rokera mekog srca”. Postao je prepoznatljiv po svom imidžu – rijetko ga se viđalo bez šešira. Osobnost i energija s kojom je zračio na nastupima, u moru novih glazbenika po mom se mišljenju uspjela istaknuti. Definirala ga je ta neka samozatajnost i “tiha patnja” koja je odlično funkcionirala u njegovoj glazbi.

  Za vrijeme snimanja posljednjeg albuma iskoristio je vrlo popularan trik u zadnje vrijeme po pitanju društvenih mreža glazbenika. Obrisao je sav sadržaj i lagano dozirao fotografije iz studija. Već se time dalo naslutiti da nas očekuju promjene u budućnosti što je i poželjno, ali mislim da je ipak otišao u krivom smjeru. Promijenio je frizuru, pojavljivao se na modnim revijama u dizajnerskim odijelima i postao puno vedriji i pristupačniji u svojim objavama i komunikaciji s publikom.

  Muziku podržava

  Electric Light” je najavljivan u posljednjih par mjeseci kroz par singlova, a sadrži ukupno 14 pjesama. Započinje jednominutnim introm, razgovorom koji se odvija negdje na ulici uz zvuk sirena. U pitanju je ljubavni prekid i time je već u početku jasno da nas čeka još jedna ljubavna priča u glazbenom izdanju.

  Wasted On Each Other” zvukom podsjeća na sve prije “Electric Light”. Zvuči oštrije od ostalih, prevladava gitara i njegov poseban falset u vokalu. “Pink Lemonade” je baš to što ime kaže – limunada. Nije kisela ni slatka, a definitivno je previše roza iako se gitara i ritam zaista trude dat joj neki karakter.

  Prvi najavni singl za album, pjesma “Wild Love” svojim je objavljivanjem u meni izazvala veliki broj pomiješanih osjećaja. Sreću, jer je James Bay nakon 3 godine objavio novu pjesmu, iako to više nije bio James Bay. Toliko zvukova i efekata koji mu ne priliče. U spotu se pojavljuje glumica Natalia Dyer iz popularne serije Stranger Things i čini mi se da je veći hype izazvalo njeno pojavljivanje nego sama pjesma.

  Us” je moj osobni favorit bio i prije nego je izašao cijeli album. Ono što mi je kod cijelog novog materijala najdraže je to što postoje i akustične verzije nekih pjesama na njegovom YouTube kanalu. Spomenuta “Us” je bolja u akustičnoj verziji, a imam dojam da je u takvom izričaju uspio zadržati dio sebe u cijeloj promjeni.

  Nakon “Intro” uvoda, na sredini albuma dobivamo “Interlude“. Još jedan pomalo neugodan razgovor između aktera priče. Ponovni sastanak nesretnog para dalje je opisan pjesmom “Just For Tonight” jer su se očito sastali još samo večeras. Zvukom podsjeća na “Best Fake Smile” s prvog albuma, a to je ono što sam u tih skoro sat vremena materijala zapravo potajno tražila.

  U pjesmi “Fade Out” najviše me iznenadila količina nekakvog čudnog r&b zvuka koji se najviše ne uklapa u njegov rad. Album završava laganom baladom “Slide“. Pjesma koju čine vokali, klavir i kratki ispričani outro o tome kako je težina svijeta koju zapravo svi nosimo ljubav. Ostavlja čudan dojam i prostora za razmišljanje o cijelom konceptu ovog albuma.

  “Electric Light” bi u ovakvom izdanju puno bolje funkcionirao da je album prvijenac. Nije James prvi ni zadnji izvođač koji je napravio ovakav zaokret u karijeri, ali se po svemu već spomenutom u uvodu dobro pozicionirao na sceni i mislim da bi većina njegovih obožavatelja bila puno zadovoljnija da je ostao dosljedan svom izričaju. Sa svime što danas radi i prezentira, svrstala bi ga u istu kategoriju s ostalim mladim imenima poput Shawna Mendesa ili Charlieja Putha. I oni su dobri u tome što rade, ali je u njihovom slučaju od samih početaka bilo jasno da se glazbena scena obogaćuje s još kvalitetnih pop izvođača. James Bay je sam sebi stvorio priliku da bude drugačiji i uspješan u svom radu, ali očito je potreba za mainstreamom bila jača.

  Muziku podržava