Iznenađujuće dobro

  2132

  M.I.A.

  Arular

  Datum izdanja: 22.03.2005.

  Izdavač: XL Rec. / Dallas Records

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Banana Skit
  2. Pull Up The People
  3. Bucky Done
  4. Sunshowers
  5. Fire Fire
  6. Dash The Curry Skit
  7. Amazon
  8. Bingo
  9. Hombre
  10. One For The Head Skit
  11. 10 $
  12. U.R.A.O.T.
  13. Galang

  M.I.A. tvori Maye Arulpragasam, emancipirana žena rodom ‘made in’ Šri Lanka, a s prebivalištem u Londonu. Album je dobio naziv “Arular” po nadimku njenog tate, vojnika, a znači ‘ruler’. Donosi nam svoj poseban muzički brand, a sve pjesme dijele inventivnost, kreativnost i potrebu ove umjetnice koja žudi za samoizražavanjem. Surfajući netom u potrazi za ikakvim podacima o ovom albumu, i ovoj izvođačici, često sam naišla na izjave tipa: “Ovaj album nije za svakoga, ali trebao bi biti” i “M.I.A. je žarn sama za sebe” – i složila bih se s obe tvrdnje.

  Jednostavni beatovi, teški basovi, jebena rima… ali ovo je nešto više od samog dancehalla, pravca pod kojeg često svrstavaju stil ove glazbenicu. Ovo je koalizija stilova – UK garagea, dancehall, electro, drum’n’bass, reagae, punk-rock… Vokalno – potencijal je tu, a izražen akcent primjetan je kod gotovo svake pjesme. Lirički- dosta eksplozivno, često politički orijentirano, nešto odgovora na nasilje, mnogo izražavanja bijesa.

  I snažan revolucionarni senzibilitet. Ali te mračne teme i poruke su vrlo dobro kamuflirane, a odlika ovog albuma pojednako leži u tesktovima koliko i u glazbi koja prkosi jednostavnosti te je puna je vokalnih izazova i inovativnih melodija,

  Muziku podržava

  Banana Skit” – trajanje 00:36. Moram priznati, vrlo čudan, ali efektan uvod u album, uči nas kako da spejujemo ‘banana’ (ha ha). Zanimljiva je uporaba beatova uz to. “Pull Up The People” – gotovo jednoličan, prilično smirujući beat se provlači pozadinom cijele pjesme, dok je u prvom redu tekst globalne težine i poruke … “pull up the people, pull up the poor…” “Bucky Done Gun” od prve zvuči kao neka brojalica, dječja pjesmica i zezancija, i da ne obratite pozornost na tekst ne bi ni skužili sex apel koji se provlači. Ova nabrijana, ‘napaljena’ pjesma zasigurno će se često vrtiti na plesnim podijima! Dobro, možda ipak ne i u Hrvatskoj…

  Sunshowers” je pjesma koja se poigrava standardnim američkim hip-hop pjesmicama sa vokalnim napjevom. I moram priznati da mi se takav hip-hop u ovakvoj izvedbi prilično sviđa. Pjesma tako fluidno otječe, a refren tako zarazno ostaje u glavi. “Fire Fire” je pjesma o ratu njene mladosti u Šri Lanki, s političkim apelom “Grown up, brewin up, Guerilla getting trained up!“, i predobrom igrom riječi “Click suits and booted in the timberland, Freakin out to a Missy on a Timbaland“. “Dash The Curry Skit – Refugee Education no.2″, trajanje 00:39, poslušajte i vidite sta Maya kaže na “if you fuck with me…”.

  Amazon” – čini mi se najbolje producirana pjesma na albumu, obiluje raznim neobičnim instrumentima (bar zvuči tako), a vokal ih odlično prati, dok je tekst, kao i na cijelom albumu, da staneš i zamisliš se malo. “Blindfolded under homemade lanterns,somewhere in the Amazon, they’re holding me ransom”, i refren “Hello, this is M.I.A., could you please come and get me?”. Negdje sam pročitala da je ova pjesma svojevrsno njeno pomirenje sa prošlošću.

  Bingo” – ugodan glas, reagae prizvuk, electro skrečevi. “Hombre” – plesna medolija uz vokalno izražavanje koje se meni sviđa, ali mislim da bi mnogima moglo biti malo iritantno. “One For The Head Skit” – trajanje 00:29, znate ono kad zmija na zvuk instrumenta izlazi iz košare? E pa taj zvuk instrumenta ja zamišljam ovako! “10 $” – jedna od ‘hvatljivijih’ pjesama na albumu, javni socijalni monetarni komentar, “What can I get for 10 dollar? Everything you want.”

  U.R.A.O.T.” – zanimljiva pozadina, a stil pjesme bi pokušala kategorizirat kao ‘alternativna Missy Elliot’. “Galang” – debi singl, jedna od najboljih, a vjerojatno i najpoznatija njena pjesama. Očito planirano ostavljena za kraj albuma, ovaj ‘papar na kraju’ progovara o nepravdi medija, aktualnom Bushu i pravima izbjeglica. Btw. Ggalang u slengu na Jamajki znači ‘odstupi!’.

  Što se područja kreativnosti, energije, zabave i pametnih te poučnih tekstova tiče, ovo je definitivno najbolji UK debi album od onog Dizzee Rascal “Boy In Da Corner”. Uglavnom, CD je odličan za zagrijavanje atmosfere pred večernji izlazak, a isto tako i za kućno chillanje pred odlazak na kavu ili u shopping.

  I ako ste poput mene: slušate od svačega po malo i imate raznoliku kolekciju muzike, a želite imati u njoj nešto zbilja ‘unikatno’ – onda preporučavam ovaj album. Bar ga preslušajte! Traje (samo) 39 minuta, tako i ako vam se ne svidi – ne gubite mnogo vremena (a vrijeme je novac). Ovo je jedan od onih albuma koje će te ili voljeti, ili mrziti. Ja ga volim. A nema mnogo toga između.

  Muziku podržava