Između oniričkog i stvarnog

  565

  Tisiphone

  Tisiphone 1t L.P

  Datum izdanja: 21.01.2016.

  Izdavač: Automate Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Looking Down
  2. Where Are You
  3. Black Velvet
  4. The Feast
  5. Empty Streets
  6. Blind
  7. Desire
  8. Spiritual Object

  Tisiphone je tročlani bend iz Lyona koji je ove godine izdao svoj debitantski album “Tisiphone 1t L.P”.

  Izbacivali su singlove tijekom prošle tri godine, da bi, napokon, izbacili i kompletno izdanje na etiketi Automate Records.Naziv benda referira na stvorenja Erinije iz grčke mitologije, a može se reći i da priča benda ima mitološku pozadinu koja se manifestira u tekstovima pjesama. Tisiphone je coldwave bend koji taj podžanr pokušava reinterpretirati i nanovo izmisliti. Prilično ambiciozno, ali s obzirom na činjenicu da je Francuska imala zanimljivu coldwave i post-punk scenu u prošlosti, to zvuči donekle opravdano. Bend se oslanja na tu tradiciju francuskoga coldwavea i pokušava ponuditi svježu perspektivu na taj zanimljivi podžanr koji danas nije toliko aktualan, ali svakako je poticajno za bend pokušati dati novu perspektivu na zvuk prošlosti.

  Tisiphone svoj prostor traži u snovima, plemenskim ritualima, oniričkim simbolima i hermetičnim izrazima. Ovakva glazba ne ulazi lako u uho jer bend drži stanovitu distancu koja se osjeti u tom stavu koji je pomalo goth i mračan.

  Muziku podržava

  Album se sastoji od osam pjesama podužega trajanja i otpjevane su na engleskom, što je možda greška jer, ukoliko su zaista htjeli reinterpretirati tradiciju, bilo bi efektnije da su pjevali na francuskom, koji zaista jest podatan za ovaj podžanr.

  Svoj su stil opisali kao cold clair-obscur post-rock, što je zaista dobar opis jer uz coldwave, osjeti se jak utjecaj post-rocka, što je primjetno u instrumentalnim dijelovima. Pogotovo se to osjeti na “Empty Streets“, koja najbolje ukazuje na stil benda.

  Prije izbačeni singlovi “Looking Down” i “Black Velvet” su najuspjelije stvari i zvuče kao da su nastale u osamdesetima.
  Desire” je tipična post-punk numera s upečatljivim vokalom, dok je završna “Spiritual Object” najlaganija i najviše post-rock.

  Tisiphone je bend sa zanimljivom pričom koja se kreće od oniričkog do čisto histrorijskog i taj put je pokušaj reinterpretacije i revalorizacije podžanra koji danas nije prisutan u mainstreamu, ali postoje takozvani ‘mali bendovi’ koji nas podsjete na slojevitost glazbenog izričaja kakav je coldwave.

  Muziku podržava