Izgubljeni Đavoli u svom najboljem izdanju

  986

  Đavoli

  Live in Studio M + Bonus: Kulušić live

  Datum izdanja: 30.09.2016.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Cestom preko Zagore
  3. Tako je volim (Oh Oh I Love Her So)
  4. Čuvaj me, pazi me / Miris ruža / Ona nikog nema
  5. Bila krila
  6. Nebo vraća osmijehe
  7. Posljednji ples / Dok tebe ljubim
  8. Gledam te, gledaš me
  9. Lucija (Lucille)
  10. Volim je
  11. Ponoćna serenada
  12. Bambina
  13. Memphis, Tennessee
  14. Bala bala / Flipper Soul / Kucaj opet (Keep a Knockin’)
  15. Pričaj mi o ljubavi
  16. Dani ljubavi
  17. Ostani uz mene
  18. Samba i ti / Večeras, pusti me
  19. Điri – điri
  20. Zvuci ulice
  21. Stojin na kantunu
  22. Cha-cha, pusti me
  23. Peggy Sue
  24. Twist and Shout
  1. Cestom preko Zagore
  2. Tako je volim (Oh Oh I Love Her So)
  3. Lutkica
  4. Bambina
  5. Samba i ti
  6. Dani ljubavi
  7. Ona nikog nema
  8. Kucaj opet (Keep a Knockin’)
  9. Lucija (Lucille)
  10. Điri – điri
  11. Volim te draga (Baby I Love You)
  12. Dok tebe ljubim
  13. Flipper Soul

  “Live in Studio M” je zvučni zapis nastupa splitskih Đavola u okviru serije Radio rock koncerata održanog 11. svibnja 1989., koju je organizirala M produkcija Radija Novi Sad.

  Nekoć su takvi radijski koncerti bili popularni, a radio stanice su uglavnom raspolagale s kvalitetnom opremom, pa je snimke tih nastupa bilo moguće zabilježiti u (gotovo) studijskoj kvaliteti.

  Naravno, koncerti su u prvom redu bili namijenjeni izvođenju u programu radija, te se o tim snimkama nije baš razmišljalo kao o nečemu što bi u obliku diskografskog izdanja moglo zanimati publiku nekoliko desetljeća kasnije. Srećom, neke su snimke ostale sačuvane, pa je tako i ovaj nastup Đavola ugledao svjetlo dana u obliku nosača zvuka, te je za nadati se kako će to potaknuti seriju sličnih izdanja u stilu dobro poznatih britanskih “BBC Sessiona” koji predstavljaju pravo arhivsko blago za rock publiku gladnu ‘živih’ svirki omiljenih izvođača.

  Siniša Škarica je u popratnoj knjižici izdanja priložio tipično interesantan tekst, no manjak informacija o okolnostima samog nastupa ostavlja neke stvari nejasnim. Zvuk prvih pjesama koje otvaraju nastup/izdanje je dosta mutan, da bi se to kasnije popravilo (možda možemo to pripisati vremenu potrebnom da se tonac i ekipa u studiju snađu i uštimaju). No ono što više začuđuje je što se u početku publika, osim diskretnog pljeska između pjesama, gotovo uopće ne čuje, da bi na kraju euforična vriska u stilu snimki nastupa The Beatlesa, gotovo nadglasala bend.

  Muziku podržava

  Ono što će prvo uočiti svi koji nisu imali priliku Đavole u to doba čuti i vidjeti uživo, te ih poznaju prvenstveno temelju studijskih snimki, odnosno njihovih najpoznatijih evergrina koji se i danas rado vrte u radijskom eteru, jest koliko su zapravo Đavoli u studiju bili ukroćeni.

  Đavoli su temeljili svoj izričaj na reinkarnaciji izvornog rock’n’rolla. Zanat su brusili na materijalu Chucka Berrya, Bo Diddleya, Little Richarda i ostalih prvoboraca originalnog rock’n’rolla iz ’50-ih, znači iste ekipe kojom su originalno bili inficirani i The Beatlesi i Stonesi i na čijim su obradama temeljili svoje prve albume. Đavoli su pritom prednost dali domaćem jeziku, odnosno obradama tih pjesama u izvedbi prvih jugoslavenskih ‘začinjavaca’.

  Autorski materijal koji su zatim dodali, pokazao je kako su Đavoli u potpunosti spremni kreirati vlastite skladbe u istom duhu, koje intenzitetom i zaraznošću nimalo ne zaostaju za pjesmama stranih uzora koje su ih inspirirale. Za glazbu pjesama Đavola je bio zadužen Neno Belan, a za stihove ‘vanjski’ član Robert Ćaleta Čarli. Belanova intonacija i fraziranje prilikom interpretacije tih stihova bio je i ostao jedan od najboljih dokaza da hrvatski jezik može savršeno dobro funkcionirati u službi klasične, šećerne pop-rock melodije.

  Premda su se Đavoli prilično pravovjerno držali postulata ranog rock’n’rolla, određena doza suvremenosti je ipak bila uvijek prisutna u njihovom zvuku. Nimalo slučajno stoga nije što su Đavoli u svom repertoaru imali “Tako je volim”, obradu “Oh Oh I Love Her So” The Ramonesa (koju će i Psihomodo pop par godina kasnije obraditi kao “Volim crtane filmove”), kao ni što na jednoj fotografiji u knjižici vidimo Belana u majici Bruce Springsteen and the E Street Band. Oba ta sastava su u svojim temeljima sadržavali trajnu fasciniranost upravo istim periodom popularne glazbe kojim su bili fascinirani Đavoli, onim u kojem su tinejdžerski hormoni ludovali za doo-wopom, RnB-em Phila Spectora i tek stasalim rock’n’rollom, pa nije ni slučajno što je postava Đavola više-manje odgovarala onoj E Street Banda: gitara, bas, bubanj, klavijature i saksofon.

  Ta vrsta glazbe temeljene na mladenačkim predodžbama ljubavi i romantike, te instinktivnom otpuštanju emocija, najbolje je uvijek funkcionirala u direktnom kontaktu s publikom, te zato Đavoli na ovom albumu zvuče življe, spontanije i zabavnije no ikad. U non-stop tempu, bez predaha, bez dugačkih instrumentalnih pauza, kontrolirajući dinamiku koncerta i publiku izmjenom rock’n’roll veselica i rasnih balada, “Live in Studio M” ponovo otkriva Đavole kao prvoklasan bend uživo.

  Kao bonus, na drugom disku izdanja je priložena bootleg snimka nastupa Đavola u kultnom zagrebačkom klubu Kulušić dvije godine ranije. Snimka je uistinu bootleg kvalitete, no na njoj su Đavoli uhvaćeni u još neobuzdanijem izdanju. Bubnjevi se nabijaju jače, tempo pjesama stalno bježi, glasnice se troše do krajnjih granica, a u zraku se osjeća znoj. Unatoč ‘kućne’ kvalitete zvuka, zbog toga vrijedi poslušati i taj zapis.’

  Muziku podržava