Izbodi i utoni

  629

  Stabbed

  Submerge

  Datum izdanja: 07.02.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative, Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ruins
  2. Creed feat. Peter Palotas
  3. Last Stand
  4. Reversal
  5. Carceri feat. Peter Kelner

  Nije krenulo ovako. Krenulo je pred par godina kao solo projekt i kao igranje ambijentalnim tonovima i industrialnim rockom.

  No, onda je Attila Kecskes (već samim prezimenom možete potvrditi vlastitoj duši da se radi o mađarskom proizvodu) proširio svoje horizonte i u svoj muzički život pustio još nekolicinu ljudi. Nastao je Stabbed!Da ne krenu prenaglo, Stabbed su izbacili EP s pet pjesama. Dobro, možda nije samo pet nego je deset, ali u biti su drugih pet samo instrumentalne verzije prvih pet. I to je potez koji su radili i Dream Theater, a ovisno o vokalnom ukusu, ispostavio se kao jako spretan u rock i metal svijetu. Instrumenti, naposljetku, ipak nisu živa bića od krvi i mesa.

  Stabbed su na “Submerge” povezali sludge metal s alternativnim metalom iz ’90-ih, ali i post metal atmosferom. Miksanje žanrova nije uobičajeno, nego čak štoviše – sveprisutno i obavezno, pa se post i alt metal i ne čine toliko suprotni. Ali, ovdje su upakirani i fuzionirani na jedan simpatičan način.

  Muziku podržava

  Ruins” su spojile sludge gitare i post–rock (pa čak i malo grungea), a osim brutalnih vokala, oni melodični su ti koji pokazuju i opisuju podneblje. Tako nešto (zajedno s onime iz pjesme “Carceri”) američke inačice jednostavno nikada ne uspijevaju interpretirati! “Creed” (ali ne onaj bend, ne brinite!) ima još brutalnije vokale, ali i malo umornog Neurosisa.

  Kad se svemu spomenutom ugura još Tool uvrnustosti, malo progresivnosti i Mastodonove ludosti, dobiva se dobra slika na što pucaju Stabbed. Zvuk je dosta sirov, ali po time se ne misli na punkersku ogoljelost, već na organski i prirodni pristup na kojeg se vokal nakalemi kao bolni poziv u pomoć. Ako Stabbed ovako nastave, njima pomoć neće trebati. Samo vjera da u budućnost idu brže, više i jače.

  Muziku podržava