Ivan Škrabe: Neshvaćen kao i uvijek

  503

  Ivan Škrabe

  Dodirom slobode

  Datum izdanja: 08.06.2018.

  Izdavač: Mast Produkcija

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dodirom slobode
  2. Napustite gradove
  3. Poeziju će pisati svi
  4. Prostranstva predaka

  U čitavoj generaciji nadarenih pjesnika i kantautora, ime Ivana Škrabe zauzima posebno mjesto. Rijetko tko kao on se opirao manje ili više konvencionalnom snimanju svojih radova ne bi li tako bili ovjekovječeni za generacije koje dolaze, rijetko tko kao on se tako bezrezervno predavao muzama i tako neustrašivo i uspješno hodao po tankom rubu koji dijeli fantastičnu umjetničku viziju od pretakanja iz šupljeg u prazno i rijetko tko mi je zadao takvu glavobolju svojim izdanjem od koje se neću tako brzo oporaviti. Teško je pisati o darovitom kantautoru čije najnovije izdanje, potpisniku ovih redaka, khm, nije baš najbolje sjelo.

  Riječ je o EP-u snimljenom u par sati, u Sloveniji, uz pomoć Katarine Juvančič i Dejana Lapajne. Škrabe svira gitaru, količina studijskih efekata je minimalna, a u pjesmi “Napustite gradove” pojavljuje se Katarina Juvančič. “Dodirom slobode” je upečatljiv EP koji ćete zapamtiti. Doduše, možda ne po kvaliteti, no i bez toga postoji nekoliko faktora koji ovaj album čine tako uočljivim. Prvi je Škrabino pjevanje. Na naslovnoj pjesmi Škrabe zvuči poput imitatora Gorana Bare, što je neugodno iznenađenje, naročito ako znamo da se Ivan drži svojih muza i ne dozvoljava bilo kakve uplive predvidljivog ili već viđenog. Stvari se poboljšavaju u ostale tri pjesme, no to je i dalje neshvaćen, hermetičan zvuk koji ima premalo svih onih lijepih osobina koje je Škrabe sve ove godine pokazivao. Možda je vrijeme da kažem: “Škrabe je sjajan, ali ne na ovom EP-u, ali vjerujte mi na riječ“.

  Muziku podržava

  Drugi faktor je taj što Ivan ne zvuči kao na koncertima. Na koncertima je bolji, toliko bolji da na njima nedostaje samo jedno: oprema za snimanje albuma i – trenutak za vječnost je tu. Možda je, dakle “Dodirom slobode” jedan umjetnički eksperiment, možda za mjesec-dva-tri Ivan snimi nešto sasvim drugačije. I treći faktor su pjesme: “Prostranstva predaka” i “Poeziju će pisati svi” vape za daljom instrumentalnom razradom, za igrom svjetla i sjene, koje će slušatelju pobuđivati maštu.

  Ivan Škrabe je, dakle, i dalje neshvaćeni nebrušeni dijamant domaće kantautorske scene, a što će dalje snimati, bit će zanimljivo pratiti.

  Muziku podržava