Iskonski strah u crnom

  1122

  Primal Fear

  Delivering The Black

  Datum izdanja: 24.01.2014.

  Izdavač: Frontiers Records

  Žanr: Power Metal, Speed Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. King For A Day
  2. Rebel Faction
  3. When Death Comes Knocking
  4. Alive & On Fire
  5. Delivering The Black
  6. Road To Asylum
  7. One Night In December
  8. Never Pray For Justice
  9. Born With A Broken Heart
  10. Inseminoid

  Nijemci Primal Fear objavili su deseti studijski album, koji je uslijedio dvije godine nakon izdanja “Unbreakable”.

  Karijeru su započeli daleke 1998. godine, kada su objavili album imena benda, a oformio ih je vokal Ralf Scheepers
  (ex-Gamma Ray), zajedno s članovima Sinnera. Današnju postava je od
  prethodnog albuma ostala ista, a uz Ralpha, čine ju basist Mat Sinner,
  bubnjar Randy Black, te gitaristi Magnus Karlsson i Alex Beyrodt. Scheepersova vokalna sličnost s Robom Halfordom odavno je poznata, a ni na novom albumu nije podbacio. Još uvijek isti, sa svojim šepurećim stavom i vokalom, rasparajuće visokim tonalitetima, kao da se godinama ne mijenja. Novo izdanje producirao je Mat Sinner, i naravno okarakterizirano je svim dosadašnjim značajkama prethodnih albuma. Primal Fear nikad nisu bili jedni od onih koji stvaraju nove glazbene pravce, već uživaju u svom tradicionalnom metal stilu i slijede stope velikana kao što su Judas Priest ili Accept, oslonjeni na provjerene značajke.

  Zahvaljujući tome, pjesme im kroz sve prošle albume obiluju antemskim komponentama i zaraznošću, no jednako tako predstavljaju rizik od monotonije i šabloniziranja. Tijekom svog trajanja, “Delivering The Black” zadržava više srednje brzi tempo nego razarajuće brzi, koji i može nedostajati s vremena na vrijeme. Unatoč tome, “Delivering The Black” se kvalitativno može svrstati u rang prethodnog albuma “Unbreakable”, koji su ipak nešto dalje od najboljih uradaka Primal Feara, primjerice “Seven Seals” albuma.

  Muziku podržava

  Album započinje u brzom tempu s “King For A Day“, koju karakteriziraju duple bas pedale, tipičan, zarazni refren, te dobar gitarski solo. U “Rebel Faction” uvodi dramatičan intro, a s trajanjem prerasta u jednu od bržih i žešćih pjesama na albumu. Najavni singl albuma je poduža, sedamminutna “When Death Comes Knocking”, koja započinje akustičnom gitarom, u ostatku svog trajanja je srednje brza, a dojam pojačava Ralfova uvjerljiva izvedba, te riffovi s primjesama arapskog zvuka u prijelazima. Još jedna od bržih, “Road To Asylum” sadrži početak dostojan uživanja, guste i brze riffove te duple bas pedale.

  Lagani onomatopejski i akustični dio uvodi u najdužu pjesmu na albumu, desetominutnu “One Night In December“, koju također karakterizira srednje brzi tempo i dobro uklopljeni orkestralni elementi, po čemu u početnom dijelu lagano podsjeća na “Seven Seals”. Ona je ujedno i jedna od boljih na albumu, uz početnu “King For A Day”, te “Road To Asylum”.

  Na albumu se nalazi i jedna balada, “Born With A Broken Heart”, pomalo smiješnog prizvuka, no u stilu tipičnih Primal Fear balada. Nježna je, uz akustičnu pozadinu, no vokalno pjesma još uvijek ‘puca’ kontrastnim Ralfovim ‘mačizmom’.

  Poznato je da od trojca Ralph, Mat Sinner i Alex Beyrodt ništa loše ne proizlazi – eventualno prosječno, no uglavnom kvalitetno. Tako može biti opisano i najnovije izdanje, koji je poznata igra, no jednako toliko sigurno veseli fanove žestokog Primal Fear zvuka.

  Kod Primal Feara znate što očekivati i što ćete dobiti, a iznenađenja su očito rijetka. I dok fanovi srodnih bendova iščekuju nove albume Judas Priesta i Accepta koji će stići ove godine, čekanje komotno mogu kratiti ovim albumom.

  Muziku podržava