Iskonska punk-rock energija

  1994

  Tričke

  Zašto tako smiješan stojiš

  Datum izdanja: 25.02.2010.

  Izdavač: Jaka produkcija

  Žanr: Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Zadovoljstvo
  2. Zapela sam
  3. Oceani
  4. Ti na ovo nisi spreman
  5. Bomboni
  6. Šivala sam
  7. Pijung
  8. Iz magle
  9. Indijanac u New Yorku
  10. Trovač prijatelja
  11. Milioni
  12. To sam ja

  Skoro tri godine nakon zabavnog “Otkud tebi slovo b“, bend Tričke je nedavno izdao novi album “Zašto tako smiješan stojiš” koji gotovo u stopu prati rad minulog izdanja s nizom punokrvnih punk-rock stvari.

  Kemija benda je jednostavna, na punk rock-melodije izmjenjuju se muški vokal s grupicom ženskih u dinamičnim skladbama koje idealno mogu poslužiti za live-svirku. Album se sastoji od 12 pjesama i punkerske minutaže od 30 i nešto minuta što ga čini vrlo prohodnim i zanimljivim, pa je prava šteta što ovakvi albumi ne dolaze do šire mase ljudi.

  U odnosu na prvijenac, gotovo se ništa nije promijenilo, osim što je bend sada iskusniji za iskustvo albuma i niz koncerata koji su potom uslijedili, pa se ta zrelost vidi ponajviše u tekstovima pjesama koje su dignuli na razinu više u odnosu na “Otkud tebi slovo b“.

  Jednostavnost ritmičnih punk-dionica je ono što nosi cijeli album, a na tu bazu, nadodali su odlične gitarske bljeskove (ponajviše u refrenima koji zbog toga dobivaju na, uvjetno rečeno, hitoidnosti) uz već spomenute vokalne harmonije koje su zaštitni znak Trički od početka karijere.

  Muziku podržava

  U nekoliko stvari (posebno s “Oceani“) približuju se najboljim vedetama regionalnog alternativnog zvuka (kao što je npr. Repetitor), dok je većina albuma ipak nijansu slabija, ali i dalje dovoljno bučna i interesantna pa izgleda da će bend i dalje rasti i širiti svoju fanovsku bazu, posebno ako im uleti neka velika svirka.

  Od uvodne “Zadovoljstvo” koja zvuči kao buldožer koji melje sve pred sobom, do eksplozivnog završetka u pjesmi “To sam ja“, nalazi se niz pjesama koje valja više puta preslušati, poput “Indijanac u New Yorku“, “Šivala sam” ili “Trovač prijatelja” u kojoj zvuče kao rano Hladno pivo.

  Lijepo je vidjeti kako se stvaralački razvija karijera benda Tričke, jer su s ovim albumom pokazali da najbolje stvari od njih možemo tek očekivati, da nisu jedni od onih koji ispucaju najbolje svoje stvari na početku, a kasnije se furaju na prošle uspješnice. Sigurniji zvuk i tekstovi su ono što će najviše ostati zapamćeno u napretku između prva dva albuma, a ako tim tempom krenu i dalje, treći album će biti pun pogodak.

  “Zašto tako smiješan stojiš” je album na kojeg treba skrenuti pažnju, posebno ako dosad još niste čuli za Tričke jer ovih pola sata punkerske energije će vas zasigurno navesti da ih poslušate i uživo, a to nikad nije loše.

  Muziku podržava