Irsko tijelo, crna duša

  5308

  Hozier

  Hozier

  Datum izdanja: 03.10.2014.

  Izdavač: Island Records / Universal Music

  Žanr: Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Take Me To The Church
  2. Angel of Small Death And Codeine Scene
  3. Jackie And Wilson
  4. Someone New
  5. To Be Alone
  6. From Eden
  7. In A Week
  8. Sedated
  9. Work Song
  10. Like Real People Do
  11. It Will Come Back
  12. Foreigner’s God
  13. Cherry Wine

  Mlađahni irski glazbenik Andrew Hozier-Byrne koji je poznat uglavnom kao Hozier, još je jedan u redu suhonjavih kantautora koji, kad puste glas, zvuče poput nekog s druge strane Atlantika.

  Hozier se nakon dva uspješna EP-a (“Take Me To The Church” i “From Eden”) oglasio dugosvirajućim albumom. Iako je u posljednje vrijeme britanska scena bogata izdanjima koja kombiniraju pristupačni pop, soul, blues i gospel, Hozier se među njima razlikuje po tome što ga (za sada) interesira samo žanrovi nastali ‘preko bare’ i slijedi ih pobožno poput redovnika, te se mu nije mrsko ostaviti manje komercijalan aranžman u pjesmi, ako joj on bolje pristaje.Također ga krasi pravi crnački soul glas i senzibilitet – objavio je obradu Arctic Monkeysa “Do I Wanna Know” na kojoj zvuči kao da cijeli život nije mrdnuo iz Tennesseeja, nekmoli iz Sjedinjenih Država, a po prezimenu će asocirati na miks prezimena poznatih autora Holland – Dozier – Holland. U uvodnoj “Take Me To The Church” čak citira stari napjev “Amen” prije nego ga zavrti u zanimljive melodijske pop-kvake i prijelaze, dok duboki prateći vokali podebljavaju vezu s izvorom inspiracije, američkim Jugom.Već se iz toga dade lako zaključiti da, iako se na omotu prikazuje kao faceoff, Hozier već sada ima jak autorski pečat kojeg karakteriziraju otvoreno izražavanje emocija, igranje na kartu ‘teške’ atmosfere, pogotovo s klavirom i/ili orguljama, stupnjevano dodavanje dramatike i naravno, već prije jasno usmjereno stremljenje prema korijenskim oblicima countrya, folka, bluesa, gospela, soula.

  Hozierov glas se pogotovo dobro slaže sa slide gitarom.

  Muziku podržava

  Tzv. nepravilni ritam karakterizira pjesmu po kojoj je naslovljen njegov EP, “From Eden“, uz “Foreigner’s God” ponajbolju pjesma na albumu. U duetu s Karen Cowley donosi malo gotičke Americane “In A Week”, a najveće približavanje popu je obavljeno u gospelu “Sedated”, koja je još efektno podcrtana klavijaturama. Fini komad gospela “Work Song” je opet približavanje ‘južnjačkoj gotici’ kod koje poglavito za uši zapinje pljeskanje.

  “Hozier” je vjerojatno najbolja soul ploča izdana ove godine, a to su prepoznali i Amerikanci, tako da je Hozier rasprodao veći dio koncerata u SAD u prvoj polovici iduće godine.

  Muziku podržava