Interpretacija raskoši i mističnosti tradicionalne senegalske glazbe

  1014

  Youssou N'Dour

  Egypt

  Datum izdanja: 11.06.2004.

  Izdavač: Nonesuch / Dancing Bear

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Allah
  2. Shukran Bamba
  3. Mahdiyu Laye
  4. Tijaniyya
  5. Baay Niasse
  6. Bamba The Poet
  7. Cheikh Ibra Fall
  8. Touba — Daru Salaam

  Youssou N’Dour je senegalski glazbenik koji je u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća priblizio afrički sound dotad nepoznat širem auditoriju izvan Afrike. U svom nastojanju da kroz svoje nastupe dočara izvorne zvukove i afričku glazbu privukao je i kolaborirao sa mnogim glazbenicima poput Paul Simona, Peter Gabriela, Neneh Cherry i Branford Marsalisa te se tako popeo na tron world musica.

  Većini je vjerojatno najpoznatiji po suradnji s Neneh Cherry na hit singlu “Seven Seconds” skinutom s njegovog drugog albuma “The Guide” iz 1994. Njegov zadnji samostalni projekt zove se “Egypt” i radikalno je drugačiji o njegovog dosadašnjeg rada. Na albumu je surađivao s mnogobrojnim glazbenicima iz njegovog rodnog kraja, a posebno sa četrnaestočlanim orkestrom, Fathy Salama Orchestra, ponovno okupljenim za tu prigodu.

  “Egypt” je intimistički album vrlo ritmičan i melodijozan te se oslanja na arabsku tradiciju u glazbenom izričaju. Sastoji od osam prekrasnih pjesama-priča temeljenih na tradicionalnoj Sufi glazbi. Otvara ga ritmična i vesela pjesma “Allah”, “Shukran Bamba” sljedeća je skladba upotpunjena veselim pratećim vokalima. “Mahdiyu Laye” prekrasna je balada prepuna tradicionalnih senegalskih instrumenata koji samo pojačavaju dojam. Slijedi vesela “Tijaniyya” također prepuna tradicionalnih instrumenata. Album zatvara “Touba — Daru Salaam” i nakon završetka ostavlja vas u prekrasnom smirenom stanju i dojmu da je album sa tih osam pjesama prekratak.

  Muziku podržava

  Youssou N’Dour je ovim albumom definitivno otvorio dosad zapadnom svjetu nedovoljno poznatu tradicionalnu glazbu temeljenu na senegalskoj sufističkoj filozofiji, te stvorio neraskidiv most prema kulturnoj tradiciji Islama, njenoj ljepoti i spiritualnosti bez predrasuda i granica.

  Osim same glazbe i tekstova koji su zbog lakšeg razumijevanja i uviđanja njihove ljepote prevedeni na engleski, albumu veliki doprinos daje i mnoštvo tradicionalnih, orijentalnih instrumenata koji potpunjuju dojam i zatvaraju ovu prekrasnu priču bez vremena i prostora.

  Muziku podržava