Intergralna verzija legendarnog koncerta

  1137

  Duke Ellington

  Complete Ellington At Newport

  Datum izdanja: 06.03.2006.

  Izdavač: Columbia / Menart

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Black And Tan Fantasy
  2. Tea For Two
  3. Take The A Train
  4. Newport Jazz Festival Suite, Part I – Festival Junction
  5. Newport Jazz Festival Suite, Part II – Blues To Be There
  6. Newport Jazz Festival Suite, Part III – Newport Up
  7. Sophisticated Lady
  8. Day In, Day Out
  9. Diminuendo In Blue And Crescendo In Blue
  1. I Got It Bad (And That Ain’t Good)
  2. Jeep’s Blues
  3. Tulip Or Turnip
  4. Skin Deep
  5. Mood Indigo
  6. Newport Jazz Festival Suite, Part I – Festival Junction
  7. Newport Jazz Festival Suite, Part II – Blues To Be There
  8. Newport Jazz Festival Suite, Part III – Newport Up
  9. I Got It Bad (And That Ain’t Good)
  10. Jeep’s Blues

  Trvtka Sony na dvostrukom je CD-u objavila cjelovitu snimku koncerta što ga je slavni klavirist, skladatelj, aranžer i vođa jazz orkestra Duke Ellington sa svojim big bandom održao 7. srpnja 1956. godine na jazz festivalu u Newportu. Osim što je to bio najprodavaniji Ellingtonov album, označio je i veliku prekretnicu u njegovoj karijeri koja ga je izvukla iz razdoblja stagnacije i ponovno izbacila na scenu kao najveću svjetsku orkestarsku jazz atrakciju, što je ostao sve do svoje smrti 1974.

  Garancija kvalitete su i članovi orkestra od kojih su mnogi gotovo cijelu svoju karijeru proveli s Ellingtonom: trubači John W. Cook, Willis R. Nance, Clark Terry i William “Cat” Johnson, saksofonisti: Russell Procope, Johnny Hodges, Paul Gonsalves, James Hamilton i Harry Karney, trombonisti: Britt Woodman, Quentin Jackson i John Conrad Sanders, basist James Woode i bubnjar Sam Woodyard.

  Za taj je koncert Ellington skladao, a Billy Strayhorn aranžirao trostavačnu suitu koju je nazvao “Newport Jazz Festival Suite” sa stavcima: “Festival Junction”, “Blues To Be There” i “Newport Up”. No najzapaženija je izvedba skladbe “Diminuendo And Crescendo In Blue” s dužim legendarnim solom Paula Gonsalvesa. Ellingtonovo je najveće umijeće bilo skladati za određene glazbenike maksimalno iskoristiti njihove glazbene potencijale i tako kreirati osebujan zvuk orkestra. Upravo zato, iako su mnoge njegove skladbe postale često svirani standardi, neke skladbe koje bi to svojom kvalitetom zaslužile, nije uspijevao svirati nitko drugi.

  Osim spomenutih, te skladbe “Jeep’s Blues“, s originalnog albuma, novo je izdanje prošireno s Ellingtonovim i najavama voditelja koncerta, te još desetak skladbi izvedenih na tom koncertu, od kojih mnoge do ovog izdanja nisu bile objavljene. Među njima su izvedbe poznatih standarada, te legendarnih skladbi “Take The A Train” Billyja Strayhorna koja je bila himna Ellingtonova big banda, te Ellingtonove: “Sophisticated Lady“, “Black And Tan Fantasy“, “Mood Indigo” i druge.

  Muziku podržava

  Neke su izvedbe objavljene u izvornoj koncertnoj, te u studiju produkcijski obrađenoj verziji. Proširena popratnja knjižica na trideset i pet stranica donosi nove tekstove, fotografije i iscrpne podatke o snimkama.

  Ovaj album predstavlja Dukea Ellingtona kao jedinstvenog i inovativnog glazbenika, istinskog umjetnika, originalnog skladatelja, klavirista i vođu orkestra sjajnog feelinga koji je svojim osjećajem i intelektualnim pistupom jazz glazbi podario profinjenost i visoku estetsku vrijednost.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava