Inovativnost koja je potrebna HR sceni

  3286

  Lado & HR Electro

  Lado Electro

  Datum izdanja: 10.12.2003.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Album “Lado Electro” kolekcija je tradicijskih napjeva iz repertoara Ansambla Lado u reinterpretaciji producentskog dvojca HR Electro (Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari). Na albumu se nalazi 14 pjesama koje se redovito pojavljuju na repertoaru glazbenog Ansambla Lado, ali Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari ovdje su ponudili svoju interpretaciju zvuka hrvatskih tradicionalnih pjesama.

  Njihova interpretacija temelji se na zvukovima elektroničke glazbe, čime su postigli savršen spoj tradicije i suvremenosti. Tradicijski napjevi koje je HR Electro odlučio obraditi na ovom albumu presjek su glazbenog stvaralaštva Ansambla Lado. Zato se album može opisati kao mješavina crkvenih, svjetovnih, vokalnih i instrumentalnih pjesama koje predstavljaju glazbenu tradiciju pojedinih regija Hrvatske.

  Hrvoje Crnić-Boxer, čiji su albumi “Futura” i “Mediterran” proglašeni vrhuncem hrvatske elektronske etno glazbe, i Boris Harfman-Hari (koji je i sam član Ansambla Lado) udružili su se još 2002. i upustili u hvalevrijednu promociju hrvatske glazbene tradicije, te približili cijelu stvar mlađim generacijama, neupućenim u bogatstvo hrvatske etno glazbe. Za jednu pjesmu s albuma, “1pura2pandura” snimljen je i video spot.

  Muziku podržava

  Zvuk cijelog albuma u podjednakoj će mjeri iznenaditi obožavatelje elektronske kao i one etno glazbe, ali spoj ovih dvaju glazbenih izričaja u isto je vrijeme nešto toliko novo i drugačije da jednostavno ne može biti loše. Inovativnost kao glavna odlika ovog albuma ono je što nedostaje većem dijelu hrvatske glazbe i ono na čemu HR Electru moramo posebno biti zahvalni.

  Ova vrsta glazbe trebala bi zadobiti status hrvatskog izvoznog proizvoda (zajedno s još nekim etno glazbenicima koji su se već probili na svjetsko tržište kao, npr., Tamara Obrovac), što bi doprinijelo promjeni cjelokupnog imidža hrvatske glazbe, kako u svijetu tako i kod nas.

  Foto: Željko Kveštak

  Muziku podržava