Inkarnacija samog vraga ili …

  3961

  Marilyn Manson

  Lest We Forget: The Best Of

  Datum izdanja: 27.09.2004.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Love Song
  2. Peronsal Jesus
  3. Mobscene
  4. The Fight Song
  5. Tainted Love
  6. The Dope Show
  7. This Is The New Shit
  8. Disposable Teens
  9. Sweet Dreams (Are Made Of This)
  10. Lunchbox
  11. Tourniquet
  12. Rock Is Dead
  13. Get Your Gunn
  14. The Nobodies
  15. Long Hard Road Out Of Hell
  16. The Beautiful People
  17. The Reflecting God

  Omiljena sveamerička zvijer, Brian Werner poznat pod nazivom Marilyn Manson, već je godinama neiscrpna tema te veliki izvor frustracija gomili samoprozvanih ‘moralista’ koji u njemu vide – ne bi nikad pogodili , ali – samog vraga.

  O njemu su pisali tisuće stranica, novinskih članaka, organizirali prosvjede, palili albume, održavali propovijedi… sve u svrhu da bi ga onemogućili u njegovom naumu, a to je (prema istima): zavođenje dobre i kulturne (mo’š si mislit) američke mladeži te navođenje na ubojstva, samoubojstva, sotonizam i tko bi još znao što sve ne (a možda bi ih i pojeo, op.a.). Ipak, iz sve te antireklame, Marilyn Manson postao je još veći nego prije, što zbog uobičajene ljudske potrebe za zabranjenim voćem, što zbog toga što sve gore navedeno nije istina.

  Iako se mora priznati da svojim provokativnim stilom Manson prilično utječe na takve ljude, svatko s barem malo pameti u mozgu i nešto istraživačkog rada može zaključiti da simboličan naziv Antikrista (preuzet iz Nietzscheove filozofije), uz stih koji ga prati (“Antipeople now you’ve gone to far, here’s your antichrist superstar“), eksplicitno pokazuje na borbu protiv ‘anti čovjeka’ koji pod krinkom kršćanstva (a i ostalih religija) uništava sebi podređene ljude, narode, kulture…(sjetimo se samo misionarskih pohoda među plemena, križarskih ratova, vjerske/rasne nesnošljivosti te gomile debelih kapitalista koji se nedjeljom pojavljuju na misi pokazujući da su veliki vjernici, a inače znamo što sve rade da bi popunili svoje džepove).

  Muziku podržava

  Stihovima iz pjesme “Beautiful People” (“I don’t want you and I don’t need you/don’t bother to resist, I’ll beat you/It’s not your fault that you’re always wrong/the weak ones are there to justify the strong“), Manson vas uvodi u unutarnji svijet jednog takvog čovjeka te uz to u “Irresponsible Hate Anthem” nadoda “Everybody’s someone else’s nigger/I know you are so am I.“. Zvuči li vam poznato? E, pa to je tematika koja je, uz dekadenciju civilizacije ili pojedinca samog, na sve moguće načine prisutna u njegovim pjesmama.

  Sama kompilacija donosi kratki presjek stvaralaštva Marilyn Mansona, sa vrlo dobrim odabirom pjesama, uz najnoviju – obradu Depeche Modea – “Personal Jesus“. Ipak, mora se priznat da nedostaju stvari poput “Great Big White World” s Mechanical Animals i “Man That You Fear” s Antichrist Superstar da bi kompilacija bila potpunija, makar na štetu nekih drugih stvari koje su se našle na ovom albumu, a vjerojatno bi manje nedostajale.

  Muziku podržava