Indie na pravom mjestu

  1765

  Luft

  Luft

  Datum izdanja: 17.02.2012.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ona hoće još
  2. Treba mi
  3. Barbara
  4. Standard
  5. Pitanje
  6. Nevolja
  7. Nas ne zanima
  8. Tvoja laž
  9. Snuz
  10. Idemo u Škole
  11. Nije lako
  12. Pardon

  Da postoji hrvatska inačica BBC-eve nagrade Sounds of 2012, vjerujem da bi rock trojac Luft bio u samom vrhu, što dokazuje i njihov istoimeni prvijenac.

  U nepune četiri godine postojanja, Luft je sakupio respektivan broj nagrada na demo natjecanjima i zapaženih svirki, što samostalnih što festivalskih, na kojima su skupljali iskustvo, ali i fanove. Malo po malo, s tim iskustvom došao je i album prvijenac na kojem se vidi da su mnogo toga naučili jer “Luft” obiluje s pregršt sirove energije pretočene u niz vrlo melodičnih i radiofoničnih skladbi.Za Luft možemo reći da su klasičan rock trojac (gitara-bas-bubanj) s velikim indie predznakom što bi se moglo poistovjetiti s nizom britanskih bendova nastalih u zadnjih desetak godina (a možda i malo više) plus poneki američki (najviše poput The White Stripesa), a neizbježne su i mnoge usporedbe s regionalnim bendovima, iako se od njih i u mnogo togo razlikuju.Produkcija albuma posložena je na vrlo zavidnom nivou gdje se nije mnogo toga dodavalo, već je sve pušteno prirodnom tijeku svirke zbog čega su pjesme maksimalno izbačene u prvi plan. Za to je bio zadužen sam član benda, gitarist i pjevač Luka, pa za eventualne neuspjehe ne mogu kriviti nikoga drugoga osim samih sebe, ali ovih 12 pjesama nikako ne možemo osuditi na propast.Glavni razlog tome gotovo redovito su himnični refreni koji dodatno podižu pjesme, ali ih ne čine stereotipiziranim i jednoličnim, slične onima kakve možemo čuti na raznim radio-postajama (ako još itko sluša radio!?) i televizijama, te vokalne harmonije svih članova (da, svi u bendu pjevaju!) što pjesmama daje veliku zaraznost, pa već nakon prvog slušanja počinješ i sam pjevušiti stihove.

  Kad smo kod stihova, pojavile su se i prve skepse zbog poneke banalnosti u tekstovima pjesama. Istina, neke pjesme lirički zvuče kao da ih je napisao neki mladi i nadobudni srednjoškolski bend koji tulumari i ima velikih problema s djevojkama, ali smatram da je ta zaigranost vrlo dobro iskombinirana s cjelokupnim repertoarom benda. Zbog toga prvijencu možemo dati pozitivnu ocjenu, ali bi na sljedećim radovima svakako bilo dobro da naprave dodatan iskorak na tom području.

  Muziku podržava

  Najstarija pjesma koja ima spot “Ona hoće još” stavljena je na sam početak albuma što je odličan potez. Na njoj Luft pokazuje svu sirovost svog zvuka, nekoliko glazbenih prevrata i ljepljivu melodiju. Utjecaji? I više nego očiti: od The Hivesa i ranih The Vinesa, Grohla u načinu bubnjanja, Black Rebel Motorcycle Cluba u predrefrenskom dijelu, bas dionice koje su skoro posuđene od “Seven Nation Army” do eksplozivnih riffova u stilu Jacka Whitea nakon vokalnog dijela refrena.

  Da se ljubav kod mnogih u današnje vrijeme mjeri debljinom novčanika, Luft su izrazili kroz pjesmu “Barbara” koja govori o dotičnoj gospodični u potrazi za sponzorom. To je jedna klasična rock skladba koju izdižu pripjevske dionice nalik na radove The Beach Boysa iz najboljih dana.

  Slijedi nekoliko oštrih i energičnih pjesama gdje zvuče kao da ih ima barem petero u bendu, a ne samo troje, te vrijedi izdvojiti pjesmu “Pitanje“, svojevrsnu stadionsku himnu koja može pokrenuti velik broj ljudi, a što je u konačnici izdvaja kao kandidata za budući singl.

  Pred sam kraj albuma nalazi se još nekoliko poznatih pjesama kao što su “Idemo u škole” i najavni singl “Nije lako“. Upravo posljednje spomenuta jedna je od najjačih pjesama što se hitoidnosti tiče, a prati je i zabavni plesni spot u stilu OK Go, zbog čega smatram da bi ovu pjesmu mogli čuti još mnogo puta u ovoj godini. Jednostavno je neodoljiva…

  The White Stripes, The Hives, Kings of Leon (iz svih faza karijere), The Vines, Arctic Monkeys, Dave Grohl (s Foo Fightersima i iz faze s Queens of the Stone Age), britpop era ’90-ih. u refrenima, vokalne harmonije The Beach Boysa… To su samo neke paralele s kojima možemo usporediti Luft.

  Ono najbitnije izrečeno je kroz 12 skladnih pjesama koje nosi vrlo britka i narašpana atmosfera s izrazitim melodijama i himničnim refrenima gdje povremeno zabljesnu razne solaže i izmjene ritmova tijekom samih pjesama, pa na temelju toga Luft možemo bezbrižno proglasiti budućnošću našeg rocka. Kažem, kao što su već i neki prije mene naglasili, tekstovi su područje na kojima bend još treba poraditi, ali i u ovakvom izdanju služe svrsi jer se idealno poklapaju s glazbenim dijelom.

  Da živimo u Britaniji, a ne u Hrvatskoj, vjerojatno bi mi urednik zapovjedio da u naslovu obavezno napišem da su Luft ‘the best new band in the world’, ali ipak živimo u skromnijem okruženju gdje se mladim bendovima pruža premalo šansi, pa čak i kada su toliko dobri kao ovaj trojac. Neću pretjerivati, pa ću skromno reći da je ovo zasad najbolji debitantski album u 2012. i jedno od najzanimljivijih indie izdanja s početka godine uz nove albume Svadbasa i Suho Grlo Nosa.

  Muziku podržava