Indie je ponovno u modi

  1063

  Clor

  Clor

  Datum izdanja: 31.10.2005.

  Izdavač: Regal / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Good Stuff
  2. Outlines
  3. Love + Pain
  4. Hearts On Fire
  5. Gifted
  6. Stuck In A Tight Spot
  7. Dangerzone
  8. Magic Touch
  9. Making You All Mine
  10. Garden Of Love
  11. Goodbye

  Izgleda da navali novih britanskih rock i rocku srodnih sastava nikada kraja. Baš kada pomislimo da je tamošnje tržište pretrpano raznoraznim bendovima (od kojih je dobar dio sasvim novih), iznova se pojavi neki svježi koji potvrđuje pravilo da je Otok naprosto nepresušiv izvor mladih, talentiranih, ambicioznih grupa koje traže svoje mjesto pod suncem. Jedno od takvih nadolazećih imena je i sastav Clor.

  Oformljeni su u Brightonu, a početak djelovanja doima se pomalo kao logičan slijed događaja, budući da su današnji pjevač Barry Dobbin i gitarist Luke Smith, prije samog aktivnog bavljenja glazbom, vodili jedan lokalni noćni klub. U njemu se naravno puštala glazba po njihovom ukusu, odnosno šaroliki spektar od reggaea, electronike do popa i rocka.

  Zato je danas možda malo nezahvalno tražiti uzore, one koji su utjecali na razvoj stila i zvuka ovog benda, no ono što se sa sigurnošću može reći je da Clor izgledaju kao tipičan britrock izdanak uz snažnu dozu nekih drugih prizvuka (o tome malčice više u drugom dijelu ovoga teksta).

  Muziku podržava

  Ono što je posebno zanimljivo kod ovog sastava, je njegov brzi proboj na velika svjetla pozornice. Naime osnovani su tek 2004. godine, a danas ih mnogi smatraju jednim od novih možebitnih zvijezda britanske rock scene. Vrijeme će pokazati hoće li se te prognoze ostvariti ili ne, no ostaje činjenica da ih je Parlophone pod svoje okrilje uzeo poslije njihovog šestog nastupa.

  Za Clor se pročulo vrlo brzo, zahvaljujući njihovom demo uratku “Welcome Music Lovers”, kojeg su snimili krajem 2004. Poslije potpisivanja pravog ugovora, Clor vrlo brzo dobiva priliku za snimanje pravog dugosvirajućeg rada. Čast je to i ostvarenje želja koje je došlo puno brzž nego mnogim drugim bendovima, koji za potpisivanje profesionalnog ugovora broje godine.

  Bilo kako bilo, prvi studijski album, jednostavnog naziva “Clor” je pred nama. Donosi nam jedanaest stvari, kojima će Clor pokušati opravdati interes javnosti, i podatak da ga se smatra velikom nadom. Cijeli je album ispjevan u maltene jednom tonalitetu, pjesme dosta nalikuju jedna na drugu (izuzetak jedino vrlo dobra laganica “Gifted“), te im je također zajedničko da su sve nabijene britrock riffovima, u kombinaciji s electro beatovima, te ostavljaju snažan indie okus i atmosferu.

  Singlovi koji su skinuti s ovoga albuma su “Love + Pain” i “Outlines“, a posebno bih izdvojio i uvodnu “Good Stuff” kao svakako jednu od najboljih ovdje.

  Kod biranja imena svoga sastava, Dobbin i Smith su htjeli ime koje je pamtljivo, neobično i da se ne uklapa u uobičajene stereotipe. Slažemo se, u tome su uspjeli. Što se pak njihove glazbe tiče, mislim da su u toj nakani (da budu unikatni) samo djelomice imali uspjeha. Nakon preslušavanja prvog studijskog albuma grupe Clor, nameće se jedna misao sama po sebi – indie je ponovno u modi.

  Muziku podržava