Impresivan povratak Slowdivea

  679

  Slowdive

  Slowdive

  Datum izdanja: 05.05.2017.

  Izdavač: Dead Oceans

  Žanr: Shoegaze

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Slomo
  2. Star Roving
  3. Don’t Know Why
  4. Sugar For The Pill
  5. Everyone Knows
  6. No Longer Making Time
  7. Go Get It
  8. Falling Ashes

  Nakon 22 godine i albuma “Pygmalion” Slowdive su se vratili, i kakav je to povratak! Nakon nekoliko nastupa 2014. odlučili su da je vrijeme da se ponovo okupe i snime novi materijal. I tu je eponimni album, njihov četvrti i bez sumnje riječ je o jednom od impresivnijih povrataka na scenu. Započelo je teaserom na Twitteru s referencom na  “Souvlaki”, sada već album klasik podžanra, “…here she comes”  te onda i najavom da će bend u studio.

  Raspadom su se benda članovi bili okrenuli različitim projektima, no ponovno okupljanje donijelo je, ili vratilo, isti onaj zvuk zbog kojeg su postali cijenjeni i koji ih je afirmirao u jedno od vodećih imena shoegeza.

  Album “Slowdive” ima sve najbolje elemente benda, kao što su zavodljiv sanjiv zvuk, pametni tekstovi, uvjerljivi vokali i sviranje koje ne zakazuje ni u jednom trenutku. Perfekcionizam ovoga benda nije usiljen i sam sebi svrha. Jednostavnost i lakoća s kojom stvaraju tako uhu ugodne melodije osjetna je i na ovome izdanju. Basist Nick Chaplin izjavio je da je ponovno okupljanje i sviranje bilo jako lako pa je onda i album došao prirodno.

  Muziku podržava

  Snimanje je prošlo kao da tako duge pauze nije ni bilo. Upravo njegove riječi pokazuju da umijeće stvaranje glazbe ne blijedi čak i ako se ne vježba stalno, odnosno, onaj tko umije stvarati pronaći će način i vrijeme da iskaže svoje sposobnosti.

  Tako su na eponimnom albumu Slowdive pokazali da nisu nimalo zakržljali, niti što se tiče njihovog sviranja, niti što se tiče praćenja aktualnoga stanja na glazbenoj sceni. Bend zvuči svježije, modernije i aktualnije od mnogo recentnih stvari koje možemo čuti.

  Formula je ostala jednaka, a to su dream pop i shoegaze, s eteričnim vokalima, distorzijama i sanjivim melodijama. Iako zvuče jednako kao prije, dali su dašak modernog zvuka albumu, što se osjeti kroz produkciju i aranžmane. Dokaz su tome “Sugar For The Pill” i “Star Roving”, najhitoidnije stvari s albuma prepuna hitova. Na ovim numerama čuje se tipični shoegaze zvuk u pop aranžmanu, koji ima daje štih aktualnosti. No, one i dalje ne pripadaju u potpunosti današnjem vremenu jer se na njima čuju retro zvuk i stil, kakav je uvijek krasio Slowdive.

  Uvodna “Slomo” odmah zavodi svojim ritmičnim zvukom i mekanim vokalom Neila Halsteada, koji zvuči bolje nego ikad. Distorzirane gitare daju potrebnu melodičnost, dok bubnjevi učvršćuju dojam snage i samouvjerenosti u zvuku.

  “No Longer Making Time” prolazi gotovo kao u transu i ekstatičnosti vokala i instrumenata,a pogotovo su gitare dovedene do ekstrema.

  Završna “alling Ashes” zvuči kao uspavanka koja hipnotizira svojim očaravajućim zvukom, čemu pridonose i prigušeniji vokali koji ostavljaju dojam sablasnosti.

  Efektnost zvuka i privlačna melodičnost albuma kojim su se Slowdive vratili na scenu, mogu posramiti sve ostale bendove koji teže sličnom zvuku i stilu, pa čak gledano i šire, “Slowdive” jedan je od najboljih albuma ove godine kojim je bend zapečatio svoj status predvodnika podžanra, a članovi benda pokazali su da prave stvari uvijek imaju svoje pravo vrijeme.

  Muziku podržava