Ima nešto u tim gajdama

  915

  The Real McKenzies

  Rats In The Burlap

  Datum izdanja: 07.04.2015.

  Izdavač: Fat Wreck Chords

  Žanr: Folk, Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Wha Saw the 42nd
  2. Up on a Motorbike
  3. Who’d a Thought
  4. Midnight Train to Moscow
  5. Lilacs in the Alleyway
  6. Yes
  7. You Wanna Know What
  8. What Have You Done
  9. Bootsy the Haggis-Eating Cat
  10. Spinning Wheels
  11. Stephen’s Green
  12. The Fields of Inverness
  13. Catch Me
  14. Dead or Alive

  The Real Mckenzies imaju još pokoji as ispod kilta.

  Zamislite zeleno polje, lagani povjetarac, kameni dvorac na vidiku i srednjovjekovnu gozbu s neograničenim količinama alkoholnog pića i opušteno društvance fleksibilnog morala bez ijedne brige na svijetu. Ili upalite liniju i ubacite novi album The Real Mckenziesa. Nakon 23 godine, osam albuma i posljednje izbačenog “Westwindsa” ovi škotski ubacili su u višu brzinu i dostavili svježu dozu gajdi, punka, rocka, škotske tradicije i malo jazza. Ta kombinacija još se jednom pokazala itekako stopivom.McKenziesi se vješto nose s laganim temama, baš kao i s onim nešto težim i ozbiljnijim. Omjer je pogođen i na ovom albumu nema loše pjesme, a svje protječe interesantno i zabavno. Imamo nostalgiju, priče s turneja, pjesmu o Škotskoj neovisnosti, politici i pohlepi, radiofoničnu pjesmu, baladu, eksperimentalnu stvar i klasične nadahnjujuće i hitre poskočice.

  Posebno su upečatljive dvije pjesme iz perspektive prvog lica. U “The Fields Of Inverness” vojnik govori o životnom putu i kako samo želi raditi na polju u Škotskoj sa svojim prijateljima: “I was to be a ploughman, a farmer in the glen, back at home in the fields with my friends“. Atmosferu potenciraju sablasno dobre gajde.

  Muziku podržava

  Stephen’s Green” priča čovjek koji čeka smaknuće:
  Coffin is built and I am ready to go
  Take me on parade down that long dirt road
  Displayed for the crowds enjoyment
  For I shall die, just as poor as I was born
  And I’ve never known any comforts back home
  I suffered the worst of employment

  I’m to go to Stephen’s Green
  They’ll take me there in the morning
  I’m to go to Stephen’s Green
  The hangman’s noose is calling

  St. Stephen’s Green je park u Dublinu gdje su do 1770-ih godina vršena javna vješanja i egzekucije, a kažnjenici su do mjesta smaknuća voženi u kolicima.

  Neka vrsta interludija je zanimljiva i nekarakteristična jazzy stvar “Bootsy The Haggis-Eating Cat” koju ćete voljeti ili mrziti, a s prigušenim vokalom govori o mački koja je pojela sarmicu od ovčjih iznutrica, a znala je popiti vino i viski.
  Vjerovali ili ne netko je spomenuo Hrvatsku u pozitivnom svjetlu. U pjesmi “Spinning Wheels” gdje se Paul osvrće na mjesta u kojima su McKenziesi sve svirali i u koja se stalno vraćaju spominje se i naša draga nam država: “We’ve been here before, We’ll play here again… Tokyo to Osaka, Croatia to Rome…” Eto, nemojmo se samo uobrazit! Spomenuta radiofonična stvar je “Catch Me“, ali spašava je zabavan videospot.

  Spora i reflektivna “Dead Or Alive” zaključuje album u nešto ozbiljnijem, ali i dalje pozitivnom tonu: “So lift up your spirits and never forget about the dearly departed and have no regrets, let a tear for friends who aren’t here today, so lift up a glass and order a round, take a drink for the dead“.

  Flogging Molly i Dropkick Murphys furaju zeleno i Irsko, McKenziesi karirano i Škotsko. Prvi dvojac je svjetski poznat i puni stadione, potonji se ne mogu svrstati u tu kategoriju i jedva napune zadimljene klubove s pivsko-znojnim miomirisima. Međutim čine to ponosno, energično i u duhu sirovog punk-rocka s pozitivnim vibracijama i zbog toga im skidam kilt do poda.

  Nessie folk-punka opet je proturio svoju mamurnu glavu i ovog puta i vrijeme je da ga svi primjete.

  Muziku podržava