Ima još snage u ovoj metal legendi

  1199

  U.D.O.

  Leatherhead EP

  Datum izdanja: 08.04.2011.

  Izdavač: AFM Records

  Žanr: Heavy Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Leatherhead
  2. Rock’n’Roll Soldiers
  3. Free Or Rebellion
  4. Run!
  5. Jingle Balls (Video)
  6. Leatherhead (Video)

  Dok mu kolege iz bivšeg benda Accept skupljaju lovorike nakon uspješnog povratničkog albuma “Blood Of The Nations“, Udo Dirkschneider spreman je za izlazak novog albuma.

  Doduše ne on, već njegov bend U.D.O., kojeg ‘dijeli’ s još jednim bivšim ‘acceptovcem’, gitaristom Stefanom Kaufmannom, te s Igorom Gianolom (gitara), Fittyem Wienholdom (bas) i Francescom Jovinom (bubnjevi).

  Prethodnica ili najava izdanja “REV-Raptor”, EP je “Leatherhead” koji je okupio zanimljiv sadržaj. Red, bolje reći dva reda pjesama koje bi trebale ‘napaliti’ za novi album, jer će biti dio njega, pa dva reda ‘hlađenja’ uz neobjavljene pjesme, i u konačnici, dva reda videospotova za totalno opuštanje.

  Ako najavni singl “Leatherhead” služi kao orijentir novog albuma, odnosno smjer njegova kretanja, onda baš i neće biti nešto prezanimljivo, jer se radi o dosta provizornoj, ispodprosječnoj pjesmici srednjeg tempa, s punokrvnijim gitarama tek na početku, puno ponavljanja, a Udov kreštavi vokal jedino je što je odvaja od većine današnjih heavy uradaka.

  Muziku podržava

  Za razliku od nje, “Rock’n’Roll Soldiers” donosi, iako se i ona ‘kreće’ srednjom brzinom, puno više konkretnosti, energičnosti i direktnosti, napetija je, atmosferičnija i obećavajuća, pa bi kao takva bila prikladnija za najavu albuma. No povijesno gledajući, heavy metalci se baš nisu isticali najavnim singlovima, pa niti ovaj ovdje nećemo uzeti za ozbiljno.

  Središnji dio s još jednim mid-tempom, “Free Or Rebellion“, i zanimljivijim riffanjem i soliranjem, te baladom “Free“, koja podsjeća na klasik “Seawinds”, nekako se čini odmjerenijim, bez obzira što se radi o ‘otpacima’, koji su ranije objavljeni samo na “Thundervision” DVD-u iz 2004. godine.

  EP zatvaraju videoclipovi pjesama “Jingle Balls” i “Leatherhead“, kao bonus sadržaj, iliti poklon fanovima, kako je to najčešće terminologizirano. Dakle, svrhu da malo zagrije publiku prije izlaska novog albuma ovo će izdanje svakako ispuniti, a pričati o njegovoj kvaliteti temeljem ovdje preslušanog, bilo bi preuranjeno, iako, nadam se da će sadržavati više pjesama poput ”Rock’n’Roll Soldiers”, a manje onih kao što je “Leatherhead”.

  Zbog svog sadržaja EP sam po sebi zaslužuje solidnu prolaznu ocjenu, no ne i puno više od toga, a za album ćemo se još malo strpjeti.

  Muziku podržava