Il Circo Magnifico

  4193

  Cirkus

  Savršeno putovanje

  Datum izdanja: 10.03.2006.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nagazi dan
  2. Electric Bike
  3. Queen Of My Illusions
  4. Kristalni brodovi
  5. Samo ljudi
  6. Užas je moja furka
  7. Ima dana
  8. Pusti radio da svira
  9. Šakira
  10. Muchacha
  11. Shangri-Lla
  12. Savršeno putovanje

  Posljednjih dvije-tri godine na svjetskoj je glazbenoj sceni prisutan svojevrstan trend osnivanja takozvanih ‘supergrupa’ – razilaženjem velikih bendova nastaju nove, hibridne skupine sastavljene od bivših članova istih (na primjer Audioslave ili Velvet Revolver), koji potom ekspresno snime album krcat manje ili više komercijalnim hitovima, odrade pokoju turneju i pritom zarade gomilu love.

  Na domaćoj je sceni, čisto iz ekonomskih prilika, teško govoriti o takvoj vrsti slave, probitka i dobitka, ali sam princip okupljanja davno afirmiranih glazbenika u neku novu skupinu sa tendencijom (ponovnog) osvajanja tržišta dobro je poznat.

  Na takav je način osvanula i nova rock skupina Cirkus, čiji smo album najavili još u studenom prošle godine. Idejni začetnik Cirkusa je Alen Kraljić – Kralja, kojeg zasigurno pamtite kao izvrsnog gitaristu Pips, Chips & Videoclipsa te jednog od Baretovih Plaćenika. Iako su i spomenuti bendovi imali svoje zlatne trenutke, sklona sam misliti da je, gašenjem interesa za bendove depresivnog karaktera i frontmena sa sumnjivim hobijima, Kralja konačno došao na svoje.

  Cirkus je upravo takav kakvo mu je i ime – šaren, veseo, dinamičan, nepredvidiv i beskrajno duhovit. Pusti radio da svira prva je pjesma objavljena s ovog albuma, a kao najavni singl lansirana je “Šakira“, za koju je nedavno snimljen i spot.

  Muziku podržava

  Nije rijetkost da umjesto jednog, bend ima dva glavna vokala, ali ono što Cirkus u tom pogledu svakako odjeljuje od drugih sličnih grupa je činjenica da je između njihova dva vokala razlika čak 26 godina. Riječ je o ‘iskusnom starom mačku’ (kako ga i sami zovu) Renatu Metessiju, jednom od ikona Novog vala koji je sve svoje znanje, iskustvo i talent s velikim žarom prenio u ovaj bend; te o mladom, ali zato ništa manje zanimljivom i kvalitetnom splitskom newcommeru Teu Aničiću.

  Osim ove specifičnosti, Cirkus se svojim zvukom poprilično ističe u masi trenutno prisutnih rock bendova. Fuzija njihovih zvukova i ritmova rezultat je utjecaja različitih glazbenih pravaca na svakog od sedam članova Cirkusa – opći pravac kojem teže je rock, a spretno su ga proželi i punkom, popom, suvremenom elektronskom glazbom… Elektronički sampleovi također su pravo osvježenje – unatoč tome što se na trenutke ne možete oteti dojmu da vas pokoji rif podsjeća na Laufere ili Pipse, uz pomoć DJ-a Adama Dusta, također stalnog člana benda, Cirkus je prepoznatljivi zvuk domaćeg rocka uspio pomaknuti novu, moderniju razinu.

  Kao najbolji dokaz tome služe i dvije obrade koje se nalaze na “Savršenom putovanju”, a to su Štulićeva “Užas je moja furka“, te bunjevačka pjesma “Ima dana“. Sagledane iz 7 različitih kuteva, koliko je i glazbenika u ovom bendu, obje su vrlo uspješno reinterpretirane i smještene u današnje vrijeme, dobivši tako priliku da još jednom postanu hitovi.

  Za očekivati je od ovako iskusnih momaka da im i tekstovi budu barem donekle suvisli – i drago mi je što mogu reći da su moja očekivanja u tom smislu ispunjena. Od prve do zadnje pjesme, ovaj album stvarno nalikuje na savršeno putovanje s velikim bijelim šatorom.

  Uz malo sluha od strane domaće publike i kritike te par pravih marketinških poteza sa strane samog benda, pred Cirkusom se nalazi svijetla budućnost. Tako kaže moja kristalna kugla.

  Muziku podržava