Igralom: Afrički blues rock iz Niša

  777

  Igralom

  Sunovrat

  Datum izdanja: 18.09.2018.

  Izdavač: Ammonite Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Čvor
  2. Disbalans
  3. Zvezde
  4. Omotač
  5. Jedan
  6. Mehanizmi
  7. Zlato
  8. Reka

  Pred ljeto 2015., okupila se ekipa istomišljenika u Nišu i počela nešto raditi. Nadjenuli su si ime Igralom, a samo godinu nakon već izdaju album prvijenac “Pogrešna poznanstva”. Njihova jedina želja je svirati što je više moguće, a kako je sve krenulo, sigurno će imati priliku za to.

  Čim se čuju prvi taktovi Igraloma, sasvim je jasno da je to neuobičajeni bend naših prostora, potpuno lišen ikakvih barijera. Duboko zavučen u afričku, ponajprije saharsku blues rock glazbu, jasno je da je ritam osnova svih glazbenih podloga benda. Tu se Igralom izvježbao do maksimuma jer takvu uvrnutost dinamike su doveli gotovo do perfekcije, pa koliko god one djelovale sulude, podjednako su i plesne i zarazne.

  Muziku podržava

  Kad tome nadodamo i tekstove pjesama koji se, istini za volju, vrlo teško razaznaju na prvu i treba pošteno naćuliti uši za taj dio, jasno je da se pokušalo i s te strane napraviti što neuobičajnije slike, što u konačnici donosi hrpu kaosa koji zajedno čini jednu homogenu, gotovo perfektnu cjelinu kojoj se zapravo ima malo što prigovoriti.

  Neki bi rekli, to je čista Afrika, neki bi pronašli probleme u šablonizaciji ponekih rifova koji nalikuju kao omaž starom hard rocku, nekome će zasigurno zasmetati nazalni vokal Dimitrija… Ali upravo sve to zajedno daje ono nešto što nam toliko nedostaje u današnjoj glazbi ovih prostora. Teško je biti originalan, ali Igralom je upravo već prokušanim formulama uspio doći do jednog sasvim novog zvuka koji udara na prvu i spreman je izaći van granice južne Srbije.

  Blues je rođen u Africi, a zbog političara, često imamo dojam da i regija lagano postaje Afrika zbog sve većeg iseljavanja ovdašnjeg stanovništva, pa koliko god nam u ovom trenutku i izgleda daleko afrički blues, sasvim je jasno da Igralom ima domaći zvuk, prepoznatljiv i moćan, nešto najsvježije što se može čuti ovdje posljednjih godina.

  Muziku podržava