Iako malo umorniji, gitaristički bog ne posustaje

  1920

  Eric Clapton

  Live At Motreux 1986

  dvd

  Datum izdanja: 18.09.2006.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Crossroads
  2. White Room
  3. I Shot The Sheriff
  4. I Wanna Make Love To You
  5. Miss You
  6. Same Old Blues
  7. Tearing Us Apart
  8. Holy Mother
  9. Behind The Mask
  10. Badge
  11. Let It Rain
  12. In The Air Tonight
  13. Cocaine
  14. Layla
  15. Sunshine Of Your Love
  16. Further On Up The Road

  Odnedavno na DVD-u imamo priliku vidjeti koncert Erica Claptona, jednog od najvećih gitarista ikad, sa švicarskog Montreux Jazz Festivala održanog 1986. godine. Kroz cijeli ga koncert prate bubnjar Phill Collins, basist Nathan East i klavijaturist Greg Phillinganes. Clapton i dalje kombinira blues s rockom kao i uvijek postižući odličan zvuk i izvrsnu atmosferu. Njegov čvrsti blueserski vokal održava cijeli koncert sigurnim.

  Iako je bez sumnje jedan i jedini ‘bog na gitari’ žestina mu je kroz sve te godine malo oslabila, no ipak, uzmemo li u obzir sve probleme iz kojih se jedva izvukao (droga, ljubav…), oprostit ćemo mu. U koncert nas uvodi legendarnom temom “Crossroads” Roberta Johnsona, a u nastavku izvodi svoje najbolje pjesme: “White Room“, “Badge“, “Let It Rain“, “Cocaine“, “Layla” i “Sunshine Of Your Love“.

  Odsvirao je i obradu neizostavne Marlyjeve pjesme “I Shot The Sheriff“. Osim toga na tom je koncertu promovirao svoj tada novi album “Behind The Sun”, u čijem su nastajanju sudjelovali Phillinganes i East, izdvodeći s njega par pjesama. U pjesmi “Behind The Mask“, koja se nalazi na već spomenutom albumu, Clapton svoje mjesto pred mikrofonom prepušta Phillinganesu koji cijelu pjesmu pjeva i svira na malim nosećim klavijaturama.

  Poseban Claptonov gost Collins, nekadašnji član slavnih Genesisa i Brand X-a, a nakon glazbenik s uspješnom samostalnom karijeru, pred kraj koncerta penje na velik stolac i počinje pjevati svoj hit “In The Air Tonight“. Odjednom skače dolje i počinje ‘mučiti’ bubnjeve na veliko zadovljstvo publike. Koncert završava u pravom blues raspoloženju pjesmom “Further On Up The Road“.

  Muziku podržava

  Ne možemo reći da je Clapton ovim koncertom učinio inventivan korak unaprijed, niti da je nadmašio samog sebe iz razdoblja grupe Cream u kojem je bio najbolji. Iako mu je svirka već u to vrijeme postala pomalo ustaljena i rutinska, dokazao je da je tada još uvijek bio na visokom nivou i zasluživao veliku pozornost.

  Ovaj DVD nije nešto na što će vam oči ispast kad ga vidite, ali je svakako dostojan vaše kolekcije.

  Muziku podržava