I više nego ‘skoro kao prava stvar’

  1095

  Vedran Božić & Rock Masters

  Planet Hendrix

  dvd Live

  Datum izdanja: 13.11.2015.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Purple Haze
  2. Manic Depression
  3. I Don’t Live Today
  4. Fire
  5. Red House
  6. Stone Free
  7. Third Stone From The Sun
  8. Foxy Lady
  9. Spanish Castle Magic
  10. Little Wing / Castles Made Of Sand
  11. The Wind Cries Mary
  12. Burning Of The Midnight Lamp
  13. Crosstown Traffic
  14. Bold As Love
  15. Voodoo Child (Slight Return)
  16. All Along The Watchtower
  17. Come On
  18. Hey Joe
  1. Opening
  2. Purple Haze
  3. Manic Depression
  4. I Don’t Live Today
  5. Fire
  6. Red House
  7. Can You See Me
  8. Stone Free
  9. Highway Chile
  10. Third Stone From The Sun
  11. Foxy Lady
  12. Spanish Castle Magic
  13. Little Wing / Castles Made Of Sand
  14. Remember
  15. The Wind Cries Mary
  16. Burning Of The Midnight Lamp
  17. Crosstown Traffic
  18. Bold As Love
  19. Voodoo Child (Slight Return)
  20. All Along The Watchtower
  21. Come On (Let The Good Times Roll)
  22. Hey Joe

  Kada su divovi hodali zemljom” naslov je biografije Led Zeppelina.

  Uistinu, doba kad su divovi (ili bogovi ako hoćete) rocka vladali glazbenim svijetom, bilo je stvarno iznimno razdoblje recentnije povijesti, puno društvenih, geopolitičkih, psiholoških i kulturnih promjena.Bilo je to naravno i nevjerojatno uzbudljivo razdoblje popularne glazbe. Živući svjedoci tog vremena pomalo redom ulaze u zlatne godine, no još su među nama, još su pod dojmom razdoblja koje ih je obilježilo u mladosti i još nam o njemu pričaju priče. Jedan od tih svjedoka je i Vedran Božić.Za mladog Božića sudbonosni nisu bili Page & co., već jedan drugi rockerski div. Zacijelo je mnogima poznata anegdota o Božićevom druženju s Jimijem Hendrixom u Frankfurtu krajem šezdesetih. Priča ide otprilike ovako: Božić je sa svojim triom nazvanim Wheels of Fire po uzoru na The Cream, u Frankfurtu pokušavao ostvariti inozemni proboj. Jedne večeri u klub u kojem su jammali je svratio Hendrix, zajednička poznanica ih je upoznala, dva dana su se s njim družili, malo svirali, i ostalo je, kako se kaže, legenda.

  I danas, kad se pomalo bliži pola stoljeća od tog susreta, Božića redovno upitaju da prepriča tu zgodu. No, on vjerojatno o Jimiju ipak najviše voli pričati na pozornici, s gitarom u ruci, svirajući sa svojim Rock Mastersima (nekad znanim i kao Telefon Blues Band) besprijekorne obrade Hendrixovih stvari.

  Muziku podržava

  Nakon što su desetljećima uveseljavali generacije rock fanova svojim živim svirkama u Jimijevu čast, sada su jednu od njih, onu iz zagrebačkog Vintage Industrial Bara odsviranu 21.9.2013., odlučili staviti na nosač zvuka.

  Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme je više puta istaknuo kako se uhvatio basa jer je zaključio kako nema smisla svirati električnu gitaru, jer Hendrix je s njom već rekao sve što se imalo za reći. Jimi je, takoreći, bio planet za sebe. Slično očito razmišlja i Božić.

  Ne samo da je ovaj album nazvan “Planet Hendrix“, već i on, premda već desetljećima uopćeno smatran prvakom hrvatske rock gitare, očito vjeruje da su drugi tu rekli sve što se imalo za reći te je većinu svoje karijere djelovao zadovoljniji u reinterpretaciji svojih idola (ne samo Hendrixa), nego u autorskom izričaju.

  Kakva može biti svirka na albumu na kojem najbolji domaći gitarist izvodi ono što već preko 40 godina s guštom svira nego odlična. Slavko Pintarić Pišta na bubnjevima i Tomas Krkač na basu su provjereni asistenti koji s lakoćom i mirnoćom prekaljenih veterana odrade i najzahtjevnije dionice, a Božić je i sasvim solidan vokalni interpret.

  Ipak, danas kad su originali svim zainteresiranima dobro poznati i lako dostupni, postavlja se pitanje kome osim onima uključenim u priču će ovo izdanje biti interesantno. Vjerna rekreacija bravura gitarističkog boga je sama po sebi fascinantna, no albumi obrada su ipak najzanimljiviji kad nude nešto novo i drugačije. U tom smislu “Planet Hendrix” može ponuditi nekolilo zanimljivih medleya, no ostale uzbudljive nijanse u odnosu na originalne predloške će pronalaziti ipak samo najzagriženiji hendrixolozi.

  No, s obzirom da Jimi više nije s nama, živi nastup i album Vedrana Božića i Rock Mastersa je odavno i više od “next best thing”.

  (Izdanje uključuje i DVD sa snimkom nastupa, začinjenom s malo šarmantnih ’80s’ video efekata).

  Muziku podržava