I opet su uspjeli

  12873

  Let3

  Bombardiranje Srbije i Čačka

  Datum izdanja: 28.11.2005.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mala soba
  2. Ero s onoga svijeta
  3. Riječke pičke
  4. Odvest ću te na vjenčanje
  5. Zurle treštat
  6. Rado ide Srbin u vojnike (Pička)
  7. Dijete u vremenu
  8. Sokol
  9. Ciklama
  10. Beograde
  11. Alam Iđazi
  12. Mamne baneta
  13. Jahorina
  14. Kurcem u čelo
  15. Odpeljal te bom na poroke
  16. Most na Drini ćuprija

  Prije nekoliko godina bili smo svjedoci njihovoj javnoj likvidaciji u centru Zagreba, u isto vrijeme su objavili da će album izdati u samo jednom primjerku, nešto kasnije su trčkarali s brnjicama na kritičnim dijelovima tijela, a prije koji tjedan su internetsku publiku počastili spotom za prvi singl s novog albuma vrlo interesantnog sadržaja…

  Pitanje je bilo što je sljedeće i mogu li Let3 napraviti nešto još kontroverznije? Dakako da mogu.

  Otkad je u javnost stigla vijest o izdavanju novog albuma Let3-a, a pogotovo nakon što je objavljena vijest o naslovu albuma i prvog singla, ponovo su se uzburkale strasti. Vjerojatno najkontroverzniji bend u nas i opet je uspio postići ono što im je uvijek bio i cilj – napraviti što veće gluposti koje će od jednog dijela publike biti praćene osmijesima i aplauzima, dok će se drugi dio, naravno onaj veći, zgražati nad njihovim nepodopštinama.

  Već sama najava albuma “Bombardiranje Srbije i Čačka” dokazala je da će ovaj album biti nešto spektakularno i novo. Akcijom na internetu ‘Plati, pa kreiraj’, Let3 su dali priliku fanovima da se priključe u stvaranje albuma, no uz nužne prethodne donacije.

  Muziku podržava

  Odabrane su i dvije pjesme za CD singl koji je najavio predstojeći album. Jedna provokativnija od druge, “Rado ide Srbin u vojnike (Pička)” i “Kurcem u čelo“, odmah su zainteresirale javnost koja se sigurno zapitala koliko daleko Let3 zapravo mogu otići.

  Stil i zvuk na ovom albumu nisu promijenili, nego su se samo pomaknuli korak dalje. Oni koji dosad nisu bili ljubitelji Let3, neće zasigurno to postati sada. Njihovi interesantni uratci “Rado ide Srbin u vojnike (Pička)”, “Alam Iđazi“, “Ciklama“, “Riječke pičke” ili “Kurcem u čelo” su oni koji su, dakako, najupečatljiviji među ovim pjesmama.

  Teško je zanemariti njihove elokventne stihove poput: “Dvi ure sam dobivala kurcem u čelo” ili “I dok na lukobranu galebovi klikču/ja najviše štujem riječku pičku“.

  Uz to, Let3 su se bacili na obrade starih pjesama iz osnovnoškolskih klupa i satova glazbenog. Vesele, moderne verzije pjesama upotpunjene su brojnim gostima. Tako na albumu gostuju djevojke iz grupe E.N.I., mješoviti pjevački zbor KUU “Leka Primorja” te duhači i brojni back-vokali.

  Među tim pjesmama se nalazi i obrada iz Gotovčeve istoimene opere “Ero s onoga svijeta” koja je odabrana za drugi singl te se za isti snimio i video spot.

  Teško je govoriti o Let3-u, a izuzeti komponentu manipulacije publike što većim ludorijama što ih čini onime što jesu. Pitanje je da li bi Let3 bio toliko zanimljiv da nema toliko izraženu dozu provokativnosti.

  Njihova muzika jest kvalitetna, no ukoliko isključimo kakve stvari obrađuju i kakve imaju stihove, Let3 ni po čemu ne bi bio pretjerano interesantan.

  U našoj netolerantnoj državi koja je u stanju zabraniti sve i pobuniti se protiv svakog tipa kreativnog izražavanja, čini mi se da pitanje nije hoće li zabraniti Let3, već kada će se to dogoditi. No, s druge strane, to još nisu učinili, bez obzira na to što su ovi Riječani već napravili broj ‘nepodopština’.

  Sve u svemu, teško je opisati Let3 u ovih nekoliko stotina znakova. Vjerujem da i sami znate da je svako njihovo djelo posebno te da ih je nemoguće ni recenzirati ni kritizirati.

  Ono što Let3 radi je izvan svih granica normale, a ipak je krucijalni dio hrvatske rock estrade i čini ju mnogo interesantnijom. “Bombardiranje Srbije i Čačka” se čini njihovim vrhuncem. Hoće li na sljedećem albumu otići još dalje, vidjet ćemo.

  Muziku podržava