I dalje bučno slaveći rock

  1090

  Japandroids

  Celebration Rock

  Datum izdanja: 04.06.2012.

  Izdavač: Polyvinyl

  Žanr: Garage Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Nights of Wine and Roses
  2. Fire’s Highway
  3. Evil’s Sway
  4. For the Love of Ivy
  5. Adrenaline Nightshift
  6. Younger Us
  7. The House That Heaven Built
  8. Continuous Thunder

  Japandroids je kanadski rock bend koji je skrenuo pažnju na sebe prvijencem “Post-Nothing”. Pred koji mjesec dobili smo “Celebration Rock” koji dobro slijedi svog prethodnika.

  Već na prvu, da se uopće ne stavi album u stereo uređaj, mogu se povući neke paralele između ta dva albuma. Cover albuma gotovo je jednak, slika dvojice članova na crnoj podlozi u bijelom okviru, a ispod piše ime albuma. Druga stvar je što su ponovno isposlovali samo osam pjesama na albumu. Mnogi bi rekli premalo, da ih je barem deset…

  Kako album dalje otkrivamo, shvaćamo da sličnosti između ta dva albuma i dalje rastu. Zvukovno, ovo je skoro identična kopija “Post-Nothing” što i nije čudno jer su u cijelosti album radili isti ljudi, Brian King i David Prowse, koji se i skrivaju iza imena Japandroids. Čak ni produkciju ponovno nisu nikom prepustili… Bilo kako bilo, “Celebration Rock” vrlo je energična ploča koja na prvu podsjeća na miks Titusa Andronicusa i The Thermalsa s dodatkom buke. Kroz tako zamagljene melodije ističu se karakteristični motivi koje je bend usavršio do krajnjih granica, ali u odnosu na prvijenac nedostaje faktor iznenađenja kojim bi rekli ‘to je to’ jer smo gotovo sve već čuli na “Post-Nothing”.

  Tekstovi pjesama su dobri, u njima se mnogi mogu pronaći i bez prevelikih metafora, a bitno je da su svi uklopljeni u sing-along refrene zbog čega i cijeli album dobiva na stadionskoj himničnosti, pa me uopće ne bi začudilo da se Japandroids odbace još koju stepenicu više.

  Muziku podržava

  Kada svemu tome nadodamo odličan najavni singl “The House That Heaven Built” koji uvelike podsjeća na radove Bruce Springsteena s dodatnim napumpavanjem buke, potpuno je jasno da su Japandroids jedan od najvrućih bendova mlađe generacije.

  Ipak, tek su se malo odmakli od prvijenca, a kada tome pridodamo i samo osam skladbi na albumu, teško da mu možemo dodijeliti najviše ocjene, ali tvrditi da je “Celebration Rock” loš album bilo bi nerazumno. “Celebration Rock” je dobar i moćan album bez pretjeranih iznenađenja, točno onakav kakav su Japandroids željeli da naslijedi uspješan “Post-Nothing”.

  Muziku podržava