Historijski dokument jednog mentaliteta

  1852

  Jadranka Stojaković

  Boje zvuka

  Datum izdanja: 07.03.2013.

  Izdavač: RTRS

  Žanr: Etno, Folk, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sve smo mogli mi
  2. Ako me ikad nađeš
  3. Ti i ja
  4. Ti ne znaš dom gdje živi on
  5. U ime svega
  6. Predosjećanje
  7. Ima neka tajna veza
  8. Čekala sam
  9. Nova nada
  10. Muzika je svirala
  11. Što te nema
  12. Davor
  13. Čarobnjaci
  14. Putujem zanesena
  15. Da odmoriš malo dušu
  1. Vjerujem
  2. Poslije kiše
  3. Svijet se dijeli na dvoje
  4. Gdje si dušo, gdje si rano
  5. Gradovi
  6. Golube
  7. Anatawa dokoni
  8. Nedovršeni valceri
  9. Pamtiš li
  10. Lijep i mlad
  11. Stane mi dah
  12. Nije nego
  13. Emina
  14. Ljubav je brža od svijetla
  15. Davaj me
  1. Na drumovima Srema
  2. Kaleš bre Anđo
  3. Jovano, Jovanke
  4. Dream On Canvas
  5. Haiku
  6. Hino Hotaru
  7. Everything Birds Can See
  8. Nothing To Say
  9. Eleno
  10. Moon Will Guide You
  11. Bentbaša
  12. Eyes of Water
  13. Ko zna reći
  14. Daleko plove brodovi
  15. Melankonija
  1. Aykutsugi
  2. Haiku
  3. Dream On Canvas
  4. A ono mukou
  5. Gion sho ja
  6. Ko zna reći
  7. Eyes of Water
  8. Kaleš bre Anđo/Makedonsko devojče
  9. Što te nema
  10. Sakura
  11. Sve smo mogli mi
  12. Hi no hotaru

  Na stvaranje zvuka gledam kao na slikanje” rekao je još davno veliki Brian Wilson. I doista, nekoliko muzičara potvrdilo je da se slažu s mišljenjem legendarnog dečka s plaže.

  Jadranka Stojaković ne samo da je potvrdila Wilsonove riječi, nego je i
  diplomirala slikarstvo, održala nekoliko izložbi, te likovno opremila
  svoju novoobjavljenu kompilaciju “Boje zvuka“.Dugo je vremena bila prisutna velika sumnja hoće li se ikada i ikako moći napraviti kvalitetan presjek Jadrankina materijala jer je dobar dio svoje karijere Stojaković snimala za Diskoton, sarajevsku diskografsku kuću, koja se ni kriva ni dužna našla na prvoj liniji fronte u ratu u Bosni i Hercegovini, te je kompletna arhiva snimaka bila uništena. Ipak, veliki je uspjeh što su se snimke uspjele restaurirati, te objavljivanjem kompilacije “Boje zvuka” mlađe slušateljstvo može dobiti uvid u glazbenu ostavštinu Jadranke Stojaković. A ta ostavština je ogromna. Stojaković je bez problema pjevala pop, rock, sevdalinke, pa i jazz, blues, funk, kantautorski folk. Sve od toga evidentirano je na ovoj kompilaciji na tri diska i koncertnom DVD-u, koja je uz blaže redakcijske postupke, mogla stati i na dva kompaktna diska i jedan DVD.

  Uz suradnju s velikanima pop i rock scene nekadašnje Jugoslavije (Goran Bregović, Rajko Dujmić, Ismet Arnautalić, Slobodan A. Kovačević, Ranko Rihtman…) Stojaković je kreirala karakterističan izričaj koji se bazira na bosanskoj toplini, naivnosti, sanjivosti i otvorenosti prema svojim bližnjima. To je strastveno miroljubiva glazba gotovo cijepljena protiv agresivnosti, bilo kakvog nezadovoljstva ili teških napetih emocija, no uspijeva zadržati svoj umjetnički integritet i ne zvučati jeftino. Najžešća pjesma je Bregovićev soul funk “Čekala sam” koja je po svojoj uvrnutoj obradi poznata iz filma “Mi nismo anđeli”, no i ona ima šaljivi ‘klik’ u tekstu.

  Muziku podržava

  Po ekspresivnosti Stojaković će podsjetiti na stoicizam Joan Baez i ranjivost Sandy Denny, a sama muzička podloga, instrumentacije i aranžmani imaju brojne čimbenike koji su proslavili sarajevsku pop školu. Jadrankine aspiracije bile su znatno šire, tako da se uspješno okušala u preradama sevdalinki, obradama makedonskih narodnih pjesama, kao i integriranju raznih muzičkih žanrova s japanskim melosom.

  Iako je samoj muzici teško naći kakvu zamjerku, iako je ponovno izdavanje antologijskih snimki Jadranke Stojaković za svaku pohvalu, opremanje izdanja provedeno je prilično aljkavo. Dakle, nemoguće je ne reći “Što je nema“, nakon što se primijeti da ovo izdanje ne sadrži originalnu snimku na ‘našem’ jeziku “Što te nema”. U biti, kompilacija sadrži dvije snimke “Što te nema”: na japanskom plus koncertnu snimku iz Banskog Dvora u Banja Luci. Zatim, iako DVD sadrži ovjekovječenje dojmljivog Jadrankinog koncerta izvedenog uz glazbenu pratnju Jadranke na gitari, sazu i ‘usnjaku’ te dvije japanske glazbenice koje su svirale glazbala po imenu satsuma biwa i koto, informacije o izvedenim pjesmama su šture.

  Kod koncertnog DVD-a pažnju plijeni medley “Kaleš bre Anđo/Makedonsko devojče” (potonja nije naznačena u popratnoj knjižici) sa sjajno realiziranim vokalima koje sugeriraju da se Stojaković ipak najbolje snalazila u glazbenoj ostavštini nekadašnje Jugoslavije. Pjesme iz japanske faze su interesantne, ambijentalne i ‘teže’, po svom emocionalnom kodu drugačije u odnosu na “Ima neka tajna veza”, “Sve smo mogli mi”, “Što te nema” i “Bentbašu”. Interakcija publike i Jadranke na DVD-u može se opisati po onoj staroj ‘svijet i dom’: dok kozmopolitska Jadranka svira ‘neke čudne’ instrumente, publika je gleda sa strahopoštovanjem koje, tako je bar interpretirao mozak autora ovog teksta, čak prelazi u šok i ogromno iznenađenje.

  Uz bolju finalnu obradu ovog izdanja, izostavljanje pokoje snimke iz kasnije faze, te uključenje studijske “Što te nema” moglo bi se reći da se radi o neizostavnom glazbenom dokumentu popularne glazbe Bosne i Hercegovine. Ovako, ovo je i dalje izdanje s esencijalnom muzikom, jedino što će se za cjelokupne informacije slušatelj morati malo više pomučiti.

  Muziku podržava