Hip hoperi koje nas ne dave kriminalom i nasiljem

  2790

  The Black Eyed Peas

  Elephunk

  Datum izdanja: 24.06.2003.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Rap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Hands Up
  2. Labor Day (It’s A Holiday)
  3. Let’s Get Retarded
  4. Hey Mama
  5. Shut Up
  6. Smells Like Funk
  7. Latin Girls
  8. Sexy
  9. Fly Away
  10. Boogie That Be
  11. APL Song
  12. Anxiety
  13. Where Is the Love?

  Stvarno je zaprepašćujuće koliki je uspjeh albuma “Elephunk” požnjeo u kratko vrijeme, s obzirom da su The Black Eyed Peas još jedna hip-hop grupa u mnoštvu hip hopera kojima nas svakodnevno dave na malim ekranima. Zbog toga sam bio dosta skeptičan kada sam krenuo preslušavati njihov album.

  No čekalo me ugodno iznenađenje, stvarno su totalno drukčiji od drugih (kako bi se izrazile Vještice). Abum je vrlo inventivan, zabavan, vedar, vrvi zaraznim semplovima i uvrnutim tekstovima.

  Stil albuma je teško odrediti jer Peasi uspješno koketiraju s različitim galazbenim vrstama i eksperimentiraju egzotičnim instrumentima kojima su stvorili svoj prepoznatljiv zvuk. Na “Elephunku”, njihovom trećem albumu, pojavio se i novi član grupe – ‘sexy Fergie’, koja uvelike pridonosi imidžu grupe i jako dobrim vokalom daje podršku bez koje album ne bi bio toliko ispunjen.

  Na prijašnjim albumima, se Peasi nisu toliko udaljili od standardne formule hip-hopa, koja je u njihovom slučaju bila, opušteni stihovi strukturirani oko jednoličnih semplova. “Elephunk” je sasvim druga priča, on je fuzija hip-hopa, jazza, funka, rocka uz maleni dodatak dancea da kompletira i usavrši zvuk

  Muziku podržava

  Album započinje pjesmom “Hands Up“, koja nam pruža uvid u ono što nas čeka na albumu i služi kao određeni intro, u kojem se odmah osjeti energija, živost i slušatelju je jasno da ga čeka nešto drukčije od njihovog dosadašnjeg rada. “Hey Mama” je dancehall pjesma, vrlo inspirativna i puna duha, a “Smells Like Funk” je izvrsna funky stvar, po mom ukusu možda i najbolja na albumu.

  Shut Up” je također jako dobra pjesma o muško-ženskoj prepirci, koja je prožeta žestokim basom, koji se provlači čitavim albumom, a drugi hit “Where Is The Love” ima vrlo plemenitu poruku, te dok ostali hip hoperi pjevaju o kriminalu, nasilju i droljama, Peasi pokušavaju saznati gdje je nestala ljubav i razumijevanje među ljudima.

  Jedino pjesma “Anxiety” s grupom Papa Roach nekako ne paše na ovako vedar, poletan i sretan album, zbog izrazito izražene tjeskobe, kakav je uostalom i naslov.

  Čini se da je filozofija ove grupe dobro se provoditi, te pritom dobro zabaviti i ostale, u čemu su definitivno uspjeli.

  Muziku podržava